Stijgende energieprijzen hoog op agenda

2 min. leestijd

De steeds verder stijgende energieprijzen staan aankomende week hoog op de agenda tijdens de vergaderingen van de Europese Raad in Luxemburg. De Europese ministers van Financiën en Economie, vergaderen aankomende dinsdag over de prijzen. Woensdag staat het bij de Klimaat-ministers op het programma. Voor Nederland mogen ministers Hoekstra en Blok aan de bak om je energierekening betaalbaar te houden.

Volgens ingewijden worden er nu nog geen concrete maatregelen genomen. Het is wachten op voorstellen van de Europese Commissie om de prijzen te verzachten. De Commissie komt binnenkort met een ‘gereedschapskist’ om het probleem aan te pakken.

Enorme vraag

De vraag naar elektriciteit is zo hoog dat Duitsland door het te kort aan steenkolen noodgedwongen een kolencentrale tijdelijk moest sluiten. Wereldwijd is de vraag naar steenkolen enorm toegenomen.

Spanje vroeg al aan de Europese collega’s of er een systeem kan komen waarmee gasvoorraden aangelegd kunnen worden. Nederland is samen met Duitsland tegen dat idee. Beide landen zijn voor een vrijemarktwerking.

Tijdelijke maatregelen in lidstaten

Lidstaten kunnen wel in hun eigen landen tijdelijke maatregelen nemen om de prijzen laag te houden. Zo kondigde de Franse premier Jean Castex deze week aan de gasprijs tot april te blokkeren en een limiet te zetten op de elektriciteitsprijs. Op deze manier wil hij de prijsstijging beperken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie