Speelschema

2 min. leestijd

Na de inspannende discussies over de toetreding van Oekraïne en vooral over welke gevolgen dat moet hebben voor de Balkanlanden die al langer wachten om gesprekken over het lidmaatschap te mogen beginnen, gaan de leiders vandaag in Brussel verder. Formeel staat op de agenda de economische situatie in de Europese Unie, maar de Italiaanse premier Draghi en de Franse president Macron hebben al laten weten dat ze in juli een extra top willen houden die speciaal over de economie gaat. Over de oplopende inflatie, de renteontwikkeling (hoewel dat formeel geen politieke bevoegdheid is) en de opeens dalende grondstofprijzen.

Of er veel animo is om over de toekomst te praten valt nog te bezien. Strikt formeel moeten de leiders wel een besluit nemen over hoe nu verder. De Duitse bondskanselier Scholz heeft deze week in het Duitse parlement al gezegd dat er meer mogelijk is zonder dat eerst het hele verdrag moet worden gewijzigd. Er zijn zelfs mogelijkheden om veel meer met (gekwalificeerde) meerderheid te besluiten, zodat niet overal unanimiteit voor nodig is.

Bovendien moeten de leiders een manier vinden om bij mogelijke uitbreiding van de Europese Unie het toch bestuurbaar te houden, zodat de vergadertafels niet overvol worden en over elke kwestie een Poolse landdag ontstaat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie