Rekenkamer: geld voor energiebesparing weggegooid

1 min. leestijd
Office room frame hung ceiling at construction of metal rails of a modern built-in lamp ceiling of the room

Miljarden euro’s voor energiebesparing zijn volgens de Europese Rekenkamer weggegooid. Het geld om bedrijven te helpen verduurzamen heeft amper effect gehad, schrijft het rapport. Er is veel geld gestoken in ontwikkelingen die ook zonder ondersteuning op gang zouden zijn gekomen.

2,4 miljard euro werd er tot nu toe uitgetrokken door de Europese Unie om energieverbruik terug te dringen, bijvoorbeeld verbouwingen om gebouwen energiezuiniger te maken. Dit leverde een energiebesparing van 0,3 procent op per jaar tot 2030.

Het meeste geld is naar Bulgarije, Tsjechië, Duitsland, Italië en Polen gevloeid.

Volgens de Europese Rekenkamer zou ongeveer de helft van de onderzochte projecten ook zonder geld uit Brussel doorgang hebben gevonden. De Rekenkamer concludeert dat de Europese financiering nog altijd onvoldoende is gekoppeld aan de behoeften van bedrijven. 

Uitstoot verminderen

“Het verbeteren van de energieprestatie van bedrijven, in welke sector ze ook actief zijn, is van cruciaal belang als de Europese Unie haar doel om de uitstoot tegen 2030 met ten minste 55 % te verminderen, wil bereiken”, aldus Samo Jereb, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag. “Tot dusver blijft het echter onduidelijk wat het werkelijke effect van EU-financiering op de energie-efficiëntie bij bedrijven is.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie