VERS VAN HET MES Liveblog – gesloten. Lees terug!

4 min. leestijd
cleaning fresh fish on the scales, the preparation of fish dishes

—————————liveblog gesloten——-———————

18:15 uur: Den Haag – Het gevaar Rusland

Met een nog steeds dreigende oorlog tussen Rusland en Oekraïne onderstreept Jan Paternotte van D66 de plannen van het nieuwe kabinet om te werken aan een sterke Europese defensie. Dat de Britten en de Amerikanen de grenzen met Rusland patrouilleren is hem een doorn in het oog. De Europese Unie moet volgens hem in staat zijn de eigen achtertuin te bewaken, omdat “we weten dat Rusland niet terugdeinst voor annexatie en geweld”.

16:47 uur: Den Haag – Grip op migratie

Het nieuwe kabinet wil een kopgroep vormen binnen de Europese Unie om ‘meer grip’ te krijgen op migratie. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zegt dat in het debat over de regeringsverklaring van Rutte-4. Hermans zegt dat de nieuwe coalitie heeft afgesproken meer te willen controleren ‘wie er naar ons land komt’. Als het niet lukt om met alle 27 landen afspraken te maken, dan zet het kabinet in op een deal met een aantal landen.

Aan wat voor maatregelen het kabinet denkt, zei ze niet. In Brussel loopt een discussie over een nieuw Europees Asielpact dat eind 2020 door de Europese Commissie is gepubliceerd.

15:00 uur: De grote wisseltruc van Staghouwer

Nog even terugkomend op het debuut van de landbouwminister, of was het nu de premier? Henk Staghouwer (CU) had toch wat moeite om de verschillende statuten en instellingen uit elkaar te houden.

13:39 uur: Den Haag – Eerste woorden regeringsverklaring

“Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst.” Deze kop zweeft boven de regeringsverklaring die premier Mark Rutte eerder vandaag heeft afgelegd. Meer lezen? Dat kan via de link hieronder:

12:00 uur: Tevredenheid bij het CDA

Esther de Lange – die eind november nog werd weggestemd als kandidaat-voorzitter – is tevreden over de uitkomst van de stemming:

11:40 uur: Den Haag – Nederland kijkt over de grens

“We leven niet op een eiland”, zegt premier Mark Rutte over de buitenlandse ambities van zijn nieuwe kabinet. Intensief vervlochten als onze economie is, brengt de internationale samenwerking Nederland veel. “De acute dreiging van Rusland in Oekraïne onderstreept hoe belangrijk die samenwerking is”, aldus de premier.

Over de Europese Unie zei Rutte dat die alleen succesvol kan zijn in gezamenlijkheid. “Naast China en de VS”. Hij zoekt met Rutte-4 een leidende rol in Europa met de ambitie om het continent groener en veilger te maken.

Naast samenwerking om de klimaatverandering tegen te gaan, betekent dat ook meer militaire samenwerking. Want, zegt Rutte: “Europa moet werk maken van zijn eigen veiligheid”.

11:30 uur: Europees Parlement moet aan de bak

Een korte staande ovatie voor de nieuwe voorzitter Metsola, die er geen gras over laat groeien: “Bedankt en nu aan het werk”.

11:06 uur: Witte rook in Straatsburg

Roberta Metsola is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement! Met een grote meerderheid (458 van de 705 stemmen) heeft de Maltese een knock-out uitgedeeld in de eerste stemronde.

Foto: Tom Bouwmans

11:05 uur: Ondertussen in Den Haag

Daar is het debat over de regeringsverklaring van Premier Mark Rutte begonnen. Onze verslaggever Laurens Boven volgt op de voet wat er in de Tweede Kamer gezegd wordt over de Europese plannen van het nieuwe kabinet.

11:00 uur: De glazen bol van Dorien Rookmaker

Zij werpt een blik op de verkiezing en doet een voorspelling: “Metsola wordt de nieuwe voorzitter”. Volgens Rookmaker maken de andere kandidaten geen schijn van kans:

10:56 uur: Blik vooruit

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) staat niet alleen stil bij het overlijden van voorzitter David Sassoli, maar kijkt ook vooruit: het Franse voorzitterschap en de groene wetgeving als rode draad.

10:10 uur: Debuut in Brussel

Het openbare gedeelte van de eerste vergadering van Staatssecretaris Marnix van Rij met zijn nieuwe collega’s in Brussel is hier te volgen.

09:25 uur: De vier kandidaten

Roberta Metsola (EVP, MT), Alice Kuhnke (Groenen/EVA, SE), Kosma Złotowski(ECR, PL) en Sira Rego (Linkse Fractie, ES)- geven nu korte presentaties. Direct hierna, tussen 9.30 en 10.15 uur, zal de eerste stemronde worden gehouden. De uitslag krijgen we rond 11 uur.

09:17 uur: Dag twee van de plenaire vergadering in Straatsburg!

Vandaag staat in het teken van de verkiezing van de nieuwe parlementsvoorzitter voor de tweede helft van de zittingsperiode 2019-2024. Hoewel er verschillende kandidaat-voorzitters zijn bekendgemaakt, hebben de grote politieke fracties in het Europees Parlement al een akkoord bereikt: de sociaal democraten en de liberalen zullen voor de christendemocratische kandidaat Roberta Metsola uit Malta stemmen. 


Benieuwd naar de Liveblog van gisteren? Die kun je hier vinden!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie