Rechtbank Amsterdam: ‘Polen overleveren?’

2 min. leestijd

Polen staat vandaag centraal in het Hof van Justitie van de Europese Unie. De Rechtbank Amsterdam vraagt zich af of verdachten nog wel aan Polen overgeleverd mogen worden nu het onzeker is of ze daar kunnen rekenen op een onafhankelijke rechter. Daarbovenop komt het Hof met een uitspraak dat direct betrekking heeft op de Poolse rechtsstaat: hoe zit het met de macht van de Poolse minister van Justitie?

Bron: Twitteraccount persvoorlichter van het Europese Hof

Onpartijdigheid in gevaar

Het Hof gaf vandaag te kennen sterke twijfels te hebben bij de vergaande machtspositie van de Poolse minister van Justitie. Deze kan verschillende functionarissen benoemen en tegelijk optreden als procureur-generaal waardoor hij invloed kan uitoefenen op zowel de openbaar aanklager als aangestelde rechters. De onafhankelijkheid van de rechters komt daardoor in het geding, concludeert het Hof. 

Overlevering wel verstandig?

Een uitspraak van het Hof over de overlevering op grond van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) volgt later, dan weet de Amsterdamse rechtbank hoe te handelen. Zij vroegen het Hof namelijk om een uitspraak of het verstandig is om Poolse onderdanen over te leveren aan Polen als het rechtssysteem mankementen vertoont, zoals een dubieuze machtspositie van de minister van Justitie?

Wanneer ze in Amsterdam wat horen? Wij spraken met de persvoorlichter van het Hof Stefaan van der Jeught: “Het gaat om een spoedprocedure dus een uitspraak zal snel volgen, al is er nog geen datum vastgelegd”. Wordt vervolgd!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie