Poolse boeren en regering sluiten vrede: einde aan grensblokkade met Oekraïne

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Poolse boeren hebben een akkoord bereikt met de regering om de blokkade van de grensovergang naar Oekraïne te beëindigen.

Omdat Oekraïne door de oorlog niet meer via de Zwarte Zee kon exporteren, werden er ‘solidariteitsroutes’ over land via Oost-Europa aangelegd voor onder andere graan. Veel van dit gele goud bleef echter in de regio hangen met een overaanbod en dalende prijzen tot gevolg

Ondanks exportverboden vanuit onder andere Polen en Hongarije bleven de routes naar Europa bestaan. De boeren bleven financiële schade lijden. Een maand geleden besloten ze daarom om de grens te blokkeren.

En met succes, want er ligt een deal. De Poolse minister van Landbouw Czesław Siekierski ondertekende zaterdag een overeenkomst voor financiële compensatie. De import vanuit Oekraïne wordt niet beperkt. De maatregelen, waaronder subsidies voor maïsproductie en behoud van belastingniveaus uit 2023, zullen ingaan na goedkeuring van de Europese Commissie.

Ondanks het opheffen van de blokkade, blijven boeren pleiten voor beperkingen op de Oekraïense import. Ook Poolse vrachtwagenchauffeurs blijven ondertussen protesteren tegen een EU-Oekraïne-overeenkomst over wegtransport. EU-leiders stemden in december in met toetredingsgesprekken met Oekraïne.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie