Podcast | Europees Parlement dwingt bedrijven tot duurzaam ondernemen

Van Den Haag tot Brussel: een podcast van Brusselse Nieuwe die terugblikt op het Europese nieuws van de afgelopen week. Want welke Europese wetten komen eraan die we in Nederland gaan voelen? En hoe proberen Nederlanders in Brussel hun zin te krijgen?

1 min. leestijd

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met een wet die bedrijven verantwoordelijk stelt voor misstanden in hun volledige logistieke keten. Het Europees Parlement wil dat bedrijven opsporen waar ze een negatieve impact hebben op mensenrechten en het milieu. Denk daarbij aan kinderarbeid, slavernij, vervuiling of bijvoorbeeld milieuschade. Wat betekent dit voor het Nederlandse bedrijfsleven?

Verder staan we stil bij de Europese vissers die Brussel onder streng toezicht wil plaatsen. Binnenkort krijgen zij camera’s aan boord om te controleren of ze zich wel aan de regels houden. Ook moet elke boot zijn dagvangst elektronisch registreren. Verder komen er minimale geldboetes op ernstige overtredingen van de regels en moet alle verse vis traceerbaar worden. Onze vissers zijn alles behalve blij.

Tot slot hebben we het over de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap in Moldavië. Deze spiksplinternieuwe organisatie wil leiders van over het hele Europese continent vaker de gelegenheid bieden om de koppen bij elkaar te steken. Niemand minder dan onze eigen premier Mark Rutte genoot de eer om er de spits af te bijten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie