Rutte in Moldavië: ‘Oekraïne kan op ons blijven rekenen’

Een belangrijke dag in Moldavië. Bijna vijftig staatshoofden en regeringsleiders kwamen er donderdag bij elkaar. Rutte trapte de vergadering af. Zijn mantra: blijf Oekraïne steunen.

3 min. leestijd

Bijna 50 regeringsleiders kwamen donderdag bij elkaar in Moldavië. Op de agenda stond de oorlog in Oekraïne, steun voor Moldavië en migratie. Nederlandse premier Mark Rutte werd uitgenodigd om de bijeenkomst te openen. Blijf Oekraïne steunen, was zijn mantra.

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid, dat is waarom de meeste mensen er bang voor zijn. Dat is de quote van de Ierse schrijver George Bernard Shaw, waarmee Rutte zijn speech aftrapte. “Vandaag nemen we verantwoordelijkheid”, ging Rutte verder.

Hij benadrukt het belang van humanitaire, financiële en militaire hulp aan Oekraïne. Het land is sinds februari vorig jaar verwikkeld in een oorlog met Rusland. Sinds dat moment heeft de NAVO en de Europese Unie de militaire hulp aan Oekraïne beetje bij beetje opgeschroefd. Dat moet ook blijven gebeuren, vindt Rutte. Hij waarschuwt voor mogelijke tegenslagen en roept op sterk te blijven. “Oekraïne moet weten dat ze ook dan op ons kunnen rekenen.”

Coalitiebouwer

Rutte gebruikt de bijeenkomst in Moldavië om meer steun te krijgen voor het leveren van F16-vliegtuigen en Patriot-luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne. Patriot-raketten zijn raketten die speciaal bedoeld zijn om drones en raketten uit de lucht te halen. “We zien wat die systemen doen voor de mensen in Kiev”, zegt Rutte.

De afgelopen dagen is Oekraïne erin geslaagd een groot deel van de raketten die Rusland op Kiev afvuurde, neer te schieten. Op dit moment praten Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Polen over het trainen van piloten om F-16’s te kunnen gebruiken. Tegelijkertijd is er een coalitie voor het leveren van Patriot-systemen. Die bestaat uit Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Beide coalities wil Rutte uitbreiden.

Zelenski

Ook de Oekraïense president Zelenski sprak aan het begin van de bijeenkomst. Hij herinnerde de aanwezige regeringsleiders eraan dat ook Moldavië deels bezet is door Russische militairen. “Gelukkig horen we hier geen luchtalarmen of Russische artillerie”, zei hij.

Hij ziet Rusland als de grootste bedreiging voor vrede in Europa. Hij vindt dat ieder Europees land dat aan Rusland grenst, lid moet worden van de EU of de NAVO. Anders ligt er, volgens Zelenski, niets anders in het verschiet dan oorlog.

Hij benadrukte ook het belang van wapenleveringen. “Iedere stap die de EU en de NAVO zetten, is een stap die levens redt”, aldus Zelenski.

Polen

Woensdag verwelkomde Rutte nog de Poolse premier Mateusz Morawiecki. Polen levert veel steun aan Oekraïne en spreekt zich hard uit tegen Rusland. Daarnaast is het land een belangrijk knooppunt voor de militaire hulp die Oekraïne krijgt van de VS en de EU. Rutte heeft het met de Poolse premier gehad over migratie, de economie, maar vooral over steun voor Oekraïne.

Wat betekent het Europese beleid op de oorlog in Oekraïne voor Nederland? Iedere twee weken krijg je een update van de ontwikkelingen in deze nieuwsbrief.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie