Nederlandse filmmakers blij om fysiek in Berlijn te zijn

2 min. leestijd
Group of female friends laughing and smiling watching a film together at the movie theatre snacks popcorn entertainment people lifestyle leisure friendship concept.

Nederlandse films doen deze week mee aan Europees filmfestival de Berlinale, dat ondanks corona fysiek plaats vindt in Berlijn van 10 tot en met 20 februari. De Berlinale is het belangrijkste filmfestival van Europa na Cannes, dat in mei plaatsvindt in zuid-Frankrijk.

Nederlandse inzendingen

De opvallendste Nederlandse nominatie is Knor. Dit is de eerste Nederlandse lange animatiefilm ooit die voor de Berlinale genomineerd is. De film is gemaakt met de stop-motion techniek die ook gebruikt werd bij Chicken Run en Wallace & Gromit, waarbij veel foto’s achter elkaar gemaakt worden van bewegende poppetjes. Andere Nederlandse inzendingen zijn onder andere documentaires, art-house films en korte films. Een volledig overzicht van de Nederlandse films op de Berlinale is hier te vinden.

Cinema corona

De Berlinale vindt plaats in Berlijn en wordt gepresenteerd door filmmaakster Pary El-Qalqili. De keuze om het filmfestival fysiek plaats te laten vinden is opvallend; andere grote filmfestivals zoals die in Rotterdam en Sundance werden online gehouden. Toch is het de vraag of deze Berlinale editie spetterend wordt – een aantal filmsterren heeft afgezegd.

De Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA), een beroepsvereniging van filmproducenten, zegt op hun website al tevreden te zijn: ”We zijn enorm blij dat het festival in levende lijve doorgang kan hebben. Dit is een belangrijk onderdeel van het vak dat de afgelopen jaren zeer gemist is.” Naast het filmfestival is er ook een ‘filmmarkt’, waar ontmoetingen plaatsvinden voor mensen in de filmwereld. De filmmarkt is dit jaar wel online wegens corona.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie