Nederland helpt energietransitie Indonesië vooruit bij G20-bijeenkomst

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en zijn Indonesische collega-minister voor Energie en Mineralen Arifin Tasrif slaan de handen in elkaar voor een versnelling van de energietransitie in Indonesië.

2 min. leestijd

Nederland en Indonesië zijn een samenwerking aangegaan om dat laatste land te helpen om op duurzame energiebronnen in te zetten. Het aangaan van de samenwerking gebeurde tijdens de G20-bijeenkomst op het Indonesische eiland Bali, waar de negentien grootste economieën ter wereld plus de Europese Unie aanwezig is. Nederland mag als gastland aanschuiven.

Hogere versnelling

De inzet van Nederland tijdens de G20-bijeenkomst is om de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie te versnellen en zo veel mogelijk in te zetten op hernieuwbare energiebronnen. De vergaderingen over klimaat waren tot nu toe een uitdaging en hebben nog geen conclusies opgeleverd. “We merken dat een aantal landen nog niet echt mee willen werken dus ik verwacht daar eerlijk gezegd nog geen conclusies”, zei de woordvoerder. Voor morgen ziet het er beter uit: “We hebben hoop op een betere afloop van de ministeriële vergaderingen over energie van morgen,” zei de woordvoerder.

Nederland is al voor de derde keer op rij uitgenodigd om als gastland aan te schuiven bij de G20-bijeenkomst. Waarom Nederland? “Nederland is een graag geziene gast, omdat ze er diplomatiek goed voor staan en vooruitgang willen boeken.

Gazprom

Minister Jetten reageerde ook op de problemen van Nederlandse gemeenten om een alternatieve gasleverancier te vinden. Van Jetten moeten alle gemeenten per 10 oktober dit jaar hun contract met het Russische Gazprom stopzetten. Vooralsnog benadrukt Jetten dat het wel de bedoeling is dat alle gemeenten die afspraak zo snel mogelijk nakomen: “We hebben in Europa een sanctiepakket afgesproken om Rusland in de portemonnee te raken. Eén van die sancties is het beëindigen van contracten met Russische bedrijven.” 

Maar Jetten liet ook weten de gemeenten niet aan hun lot over te laten: “Ik wil wel met gemeenten meedenken over de manier waarop we dit op een zorgvuldige manier kunnen doen.” Jetten bevestigde dat hij aan sommige gemeenten inmiddels ook al een ontheffing op de sancties heeft verleend. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie