Navalny wil hardere sancties tegen Poetin

3 min. leestijd

De Russische oppositiepoliticus en anti-corruptie activist Aleksej Navalny heeft op 15 december de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van 2021 gekregen. Omdat Navalny zelf in Rusland in het gevang zit, nam zijn dochter, Daria Navalnaja, in het Europees Parlement de prijs in ontvangst.

Poetin is Rusland niet

Bij de uitreiking zei Navalnaja dat de prijs een erkenning was van “de strijd die mijn vader tot dusver heeft geleverd” en “een stem voor de mensen in Rusland die zich uitspreken tegen het regime van Poetin.”

“Europa moet actie ondernemen,” vervolgde Navalnaja. “Pragmatisme en passief toekijken leiden tot ellende. Zo heeft Loekasjenko bijvoorbeeld zijn positie kunnen bereiken. We moeten voorkomen, niet verhelpen.”

“Toen ik mijn vader vroeg wat ik hier in zijn naam moest zeggen, was hij heel duidelijk: niemand moet Rusland vereenzelvigen met het regime van Poetin. Rusland behoort tot Europa, Rusland is onderweg naar Europa. Ik hoop dat Rusland zich blijft verheffen, blijft streven naar een betere versie van zichzelf, integer en leunend op haar Europese waarden.”

Harde sancties

Een dag eerder had Leonid Volkov, de rechterhand van Navalny tijdens de presidentiële campagne in 2018, journalisten te woord gestaan in een online briefing. Op de vraag wat de EU zou moeten doen, antwoordde hij: “Harde sancties, dat is een goed begin. De sancties tegen de Wit-Russische president Loekasjenko om de migratiekwestie bijvoorbeeld, dat werkt. Maar die tegen Poetin, die doen geen pijn”. 

De Krim

Over een mogelijke Russische invasie van de Krim, zei Volkov: “Daar zitten de Russen helemaal niet op te wachten. Ook Navalny vindt dat de Krim niet moet worden aangevallen.” 

“Daar heeft Rusland geen baat bij, terwijl de president juist de Russische belangen moet behartigen. Dit gaat alleen maar ten koste van de economie, klappen die de bevolking moet opvangen”.

Martelaarschap

Op een vraag of Navalny berustte in zijn positie als martelaar of dat hij ook nog leiding wil geven aan de oppositie vanachter de tralies, merkte de campagneleider, zichtbaar geraakt, op: “Navalny is geen martelaar en wil dat ook niet worden. Hij is een oppositieleider en die taak blijft hij vervullen, ook vanuit de gevangenis.” 

https://twitter.com/petervdalen/status/1470424854251851785?s=25&fbclid=IwAR0-hHYUiTHGC2IOMdrHLxqhsTPSJ5x7J_i18l3JqJPL86JRlJ0_NwK0ZmY
Europarlementslid Peter van Dalen (CU) volgt de situatie van Navalny al maanden op de voet

Over de Sacharovprijs

Met de jaarlijkse Sacharovprijs erkent het Europees Parlement de inspanningen die een persoon, groep of collectief heeft ondernomen voor de ontwikkeling van de democratie en rechtstaat, de bescherming van minderheden en de fundamentele vrijheden van de mens. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie