Ministers praten over uitvoering van ‘historisch’ migratiepact

1 min. leestijd
(Bron foto: Frontex)

In Gent zijn de EU-ministers voor Migratie samengekomen om het nieuwe Europese migratie- en asielpact te bespreken. Het nieuwe pact werd eerder deze maand door het Europees Parlement goedgekeurd. De ministers hebben het met elkaar onder meer gehad over de uitvoering van de nieuwe migratieplannen. Niet alleen de lidstaten waren vertegenwoordigd bij de bijeenkomst, ook organisaties als Frontex en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waren aanwezig. 

Een aantal lidstaten mocht tijdens de bijeenkomst de lessen die ze hebben geleerd van hun huidige nationale beleid presenteren. Dit om het huidige beleid te gebruiken als inspiratiebron voor het nieuwe migratiebeleid. Zo mochten er ook Nederlandse en Griekse vertegenwoordigers vertellen over hun ervaringen met financiële solidariteit en de financiering van projecten voor asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland. Namens Nederland was demissionair staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg aanwezig. 

De Europese Commissie heeft aangegeven dat het belangrijk is dat het ‘historische’ migratie- en asielpact snel kan worden uitgevoerd. In juni 2024 presenteert de Commissie een gemeenschappelijk uitvoeringsplan voor de Europese lidstaten. De lidstaten moeten daarna het gemeenschappelijke Europese beleid omzetten in nationaal beleid. De Commissie zal de EU-landen bij elke stap in dit proces begeleiden om hen financieel en technisch te ondersteunen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie