Het afgelopen jaar kreeg Brussel meer dan 60 keer bezoek van een minister uit Nederland. Zo’n 25 keer liet een minister verstek gaan en vielen diplomaten van de zogeheten Permanente Vertegenwoordiging (die de belangen van Nederland in Brussel behartigt) in.
Nederlandse ministers zijn regelmatig in Brussel om met EU-collega’s te vergaderen over allerlei zaken zoals nieuwe wetgeving op het gebied van migratie, het opstellen van sancties of werkgelegenheid over de grens. Een telling van Brusselse Nieuwe laat zien dat Nederlandse ministers 87 keer in Brussel hadden moeten zijn. Meestal waren ze dat ook, maar soms ook niet.
De top-bezoekers
Wopke Hoekstra, nu Eurocommissaris voor Klimaat, maar in 2023 vooral nog minister van Buitenlandse Zaken, was het vaakst in Brussel. Zijn aanwezigheid werd 14 keer verwacht, waarvan hij 9 keer kwam opdagen. Vooral in juli was Hoekstra vaak afwezig. Hoekstra had veel te bespreken. De oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland stonden hoog op de agenda. Vanaf 5 september is de naam van Hoekstra op deelnemerslijsten niet meer te zien. Hij werd toen vervangen door Hanke Bruins Slots. Zij kwam in de laatste maanden van 2023 vijf keer met collega-ministers bij elkaar. Eén keer is ze vervangen door een diplomaat.
Ook Piet Adema was vaak in het raadsgebouw in Brussel terug te vinden. Hij was 9 keer aanwezig bij vergaderingen met EU-landbouwministers. 5 keer was Adema er niet bij. Adema bracht de laatste maanden blauwtong onder de aandacht. Een dodelijke ziekte voor schapen, waar Nederlandse, Belgische en Duitse schaaphouders last van hebben. Voor die tijd was Adema vaak nodig om het te hebben over de omstreden natuurherstelwet. Adema kreeg in de eerste helft van 2023 nog kritiek dat hij niet vaak genoeg in Brussel was.
Sigrid Kaag, minister van Financiën, kent Brussel ondertussen ook. Zij kwam 7 keer naar een raadsvergadering met EU-collega’s en was maar een keer afwezig. Er moest veel besproken worden. Al gauw bleek er niet genoeg geld in de Europese begroting te zitten, vooral de oorlog in Oekraïne viel duur uit.
Aanwezig
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg, liet geen enkele keer verstek gaan. In totaal was Van der Burg 5 keer aanwezig bij de raadsvergaderingen. De Europese Unie zocht naar een oplossing voor de toenemende migratiedruk. Na de coronacrisis nam de hoeveelheid migranten die via de Middellandse Zee naar Europa kwamen weer toe.
Het minst in Brussel waren Marnix van Rij, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Hans Vijlbrief, staatssecretaris Mijnbouw, en Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid. Zij waren alle drie maar één keer in Brussel. Van Rij liet daarbij het meest verstek gaan.
Verantwoording onderzoek
In het onderzoek is alleen gekeken naar de aanwezigheid van formele vergaderingen. Ministers overleggen vaak ook informeel en bilateraal, een overleg tussen twee landen. De aanwezigheid van de ministers is onderzocht op basis van de deelnemerslijsten. Deze zijn verkregen via de vergaderkalender van de Europese Raad.
De Europese toppen, waarbij premier Mark Rutte doorgaans aanwezig is, zijn buiten het onderzoek gelaten.
Dit artikel is achteraf aangepast gebaseerd op nieuwe gegevens.