Kaag tevreden over uitspraken digitale euro euroministers

Minister van Financiën Sigrid Kaag is blij met de verklaring van haar collega’s uit andere eurolanden. De digitale euro komt er niet zomaar en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De digitale euro moet brede steun van de bevolking hebben, contant geld aanvullen in plaats van vervangen en een hoog niveau van privacy waarborgen. Dat spraken de minister van Financiën van eurolanden maandag uit. De Nederlandse minister Sigrid Kaag is tevreden met de verklaring.

Nederland zou met grote landen als Frankrijk, Spanje en Italië samengewerkt hebben bij het opstellen van de verklaring. “Veel van de Nederlandse inzet heeft zijn vruchten afgeworpen”, aldus Kaag.

Cryptomunt

In principe staat het kabinet open voor de digitale euro. Het virtuele betaalmiddel moet tegengewicht bieden aan de ontelbare andere cryptovaluta die de wereld rondgaan. Door een gebrek aan regulering van de al bestaande munten zouden overheden niet goed in kunnen grijpen wanneer er iets misloopt. Bij een door de Europese Centrale Bank uitgegeven munt kan dat wel.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer maken partijen zich zorgen over het onderwerp. Zo vindt Kamerlid Mahir Alkaya (SP) het belangrijk dat de democratische processen bij de opstelling van de plannen gewaarborgd worden. Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD) vindt de munt doodeng. Volgens hem willen overheden met de digitale euro niets minder dan volledige controle over de samenleving krijgen.

De Europese Commissie heeft aangekondigd in de eerste helft van 2023 met het wetsvoorstel naar buiten te treden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie