Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) terughoudend over digitale euro

De Europarlementariër wil de Europese digitale munt niet klakkeloos laten invoeren en roept op behoedzaam te zijn over de voor- en nadelen ervan.

3 min. leestijd
The dematerialization of money, euros are dematerialized on a black background.

“Enerzijds zijn er mensen die deze technologie indrukwekkend vinden vanwege de talloze mogelijkheden die het biedt. Anderzijds zijn er mensen die behoorlijk bang zijn voor deze technologie en voor wat het voor hen betekent,” aldus Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21). Daarom organiseerde Hoogeveen een rondetafelgesprek over de voor- en nadelen van de digitale euro. Met als hoofdboodschap: blijf het gesprek voeren.

Om zijn rondetafelgesprek wat kracht in te blazen nodigde Hoogeveen drie landgenoten uit om hun visie en bevindingen over de digitale munt aan het Europees Parlement voor te leggen: Evelien Witlox van de Europese Centrale Bank, Lex Hoogduin (voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en huidig professor aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Wim Boonstra (speciaal adviseur en econoom bij de Rabobank). 

Ontwrichter of verlosser?

Het debat over de digitale euro leeft. Koningin Máxima liet al meermaals weten sterk voorstander te zijn van de Europese digitale munt. De Nederlandse politiek kibbelt nog over haar standpunt. En nu laat ook JA21-Europarlementariër Michiel Hoogeveen vanuit Brussel van zich horen. Hij is er nog niet van overtuigd dat de digitale euro het verlossende betaalmiddel van de toekomst gaat worden en organiseerde daarom in het Europees Parlement een rondetafelgesprek met politici, experts en zakenmensen.

Hoogeveen wil voorkomen dat de Europese politiek de digitale euro zonder erbij na te denken invoert. Volgens hem weten we nog niet genoeg over de gevolgen daarvan. “Ik denk dat de technologie vooruitloopt op wat mensen weten en wat ze met de technologie willen doen. We zitten nog in een verkennende fase: er zijn nog veel onbekenden en zorgen over de digitale euro.” Slechts één ding is duidelijk, zei hij: “Dat digitale munten het hele financiële systeem op welke manier dan ook zullen beïnvloeden.”

Verantwoording en transparantie

Waarom hij het tijd vond voor een rondetafelgesprek met politici, experts en zakenmensen? “Ik krijg veel berichten van mijn kiezers dat ze zich zorgen maken over de ontwikkeling van de digitale euro en dat privacy, de overheid, grote bedrijven en bigtech hand in hand gaan. Dat verontrust ze enorm”, zei hij. Voor die kiezers wil hij een beeld proberen te vormen over wat een digitale euro voor de gewone burger betekent.

Hoogeveen wil het gesprek over de digitale euro dan ook continu blijven voeren. “We leven in een democratie. Het is onze taak als politici, bankiers, academici en mensen uit het bedrijfsleven om transparant en toegankelijk te zijn voor de mensen over waar die ontwikkeling naartoe gaat. We moeten hen blijven uitleggen wat de voordelen, de nadelen en de mogelijke valkuilen van een digitale euro kunnen zijn”, zei de JA21’er. 

Hoogeveen liet alvast weten dat dit niet het laatste rondetafelgesprek over de digitale euro zal zijn. “Ik zal de Europese Centrale Bank blijven uitnodigen om uit te leggen wat ze doen en waarom ze het doen. Om de mensen te blijven informeren”, zei hij.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie