Kaag: “Geen haast met digitale euro”

De eventuele invoering van de digitale euro zorgt voor verdeeldheid in de Tweede Kamer. Veel partijen denken anders over de munt, maar op één punt zijn ze het wel eens. Het besluit tot eventuele invoering mag niet te snel gaan en via het Nederlandse parlement.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De digitale euro ligt gevoelig. Inmiddels zijn er al veertien debatten gevoerd in de Tweede Kamer over de kwestie. Met name zijn er zorgen over de privacy, programmeerbaarheid en risico’s op witwassen.

Minister van Financiën Sigrid Kaag werkt in Europa al enige tijd met haar Europese collega’s aan de digitale euro. Ook volgende week staat het punt op de agenda van de Eurogroep, de ministers van Financiën van landen die de euro gebruiken. De ministers zullen dan nog niks besluiten over de munt.

De Europese Commissie komt naar verwachting op 28 juni met een voorstel over de digitale euro. Het kabinet komt dan binnen zes weken met een reactie, het zogenaamde BNC-fiche. De kans is dus groot dat de reactie in het zomerreces valt.

Digitale identiteit

De angst is, dat er net als bij de kwestie rond de digitale identiteit, niet meer gedebatteerd kan worden voor er een besluit is genomen. Toen negeerde staatssecretaris van Financiën Alexandra Van Huffelen een aangenomen motie van de Tweede Kamer door in te stemmen met de plannen van de Europese Commissie.

De eerste bijeenkomst van EU-ministers van Financiën na het zomerreces, is in september. SP-Kamerlid Mahir Alkaya roept  Kaag op om daarvoor nog een debat te houden over de digitale euro, of het besluit uit te stellen.

“Zorgvuldigheid boven snelheid”

Kaag heeft aangegeven belang te hechten aan “een goed parlementair proces” en een “nette gang van zaken”. “Voorlopig ligt er nog geen officieel voorstel, maar wanneer dat er is, zal het kabinet haar standpunt bepalen en met de Kamer delen.” Ze liet weten dat de invoering “geen haast heeft” en het kabinet strenge voorwaarden stelt.”

Zo moeten er “duidelijke voordelen zijn voor consumenten, bedrijven en de bredere economie, de privacy moet gewaarborgd zijn, is er overeenstemming met het anti-witwasraamwerk, zijn er waarborgen voor de financiële stabiliteit en is een digitale euro niet programmeerbaar”.

“Voorbeeld van Europese wetgeving”

Hoe de kwestie verder gaat, zal moeten blijken. Als het aan de SP en FVD ligt, komt er nog een debat. Alkaya stelt dat er na veertien keer debatteren nog niet “uitgedebatteerd” is en de gang van zaken “niet echt een subliem democratisch proces is”. Daarnaast vindt hij het “een schoolvoorbeeld” van hoe Europese wetgeving op gespannen voet staat met de democratie.

Ook Pepijn van Houwelingen (FVD) wil een debat voor een definitief besluit. “De discussie is nog niet klaar, al krijg ik de indruk dat er wel haast gemaakt wordt.”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie