Van Huffelen: Nederland moet betrokken blijven bij gesprekken digitale identiteit

Nu tegen de Europese digitale identiteit stemmen, is geen goed plan, vindt staatssecretaris Van Huffelen. Het zou de betrokkenheid van Nederland bij verdere onderhandelingen in de weg kunnen staan.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Staatssecretaris voor Digitalisering Alexandra van Huffelen wil betrokken blijven in de onderhandelingen over de Europese digitale identiteit. Dat is de reden dat ze een motie van de Tweede Kamer naast zich neerlegde. Ze werd daarin opgeroepen om niet in te stemmen met het voorstel van de Europese Commissie voor een gedeeld Europees digitaal identiteitssysteem. Daarmee zouden burgers zich door heel Europa makkelijker moeten kunnen identificeren.

De Europese Commissie wil dat bereiken door een soort Europese DigiD. Daar kunnen burgers hun gegevens in opslaan en in heel de Europese Unie bij overheden, organisaties en bedrijven gebruiken. Zo zou het makkelijker moeten worden om in een andere EU-lidstaat bankrekeningen te openen, documenten op te vragen of belastingaangiften te doen.

Overleg

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de ministers van de EU-landen gaan in overleg over het voorstel. Dat gebeurt in de zogenaamde triloog, waarbij ze achter gesloten deuren met alle drie de instanties om de tafel zitten.

En die vergadering hoopt Van Huffelen nog de zorgen uit de Tweede Kamer te bespreken. Zo moet de werking van het beoogde systeem openbaar zijn. Ook moet de deelname aan de Europese digitale identiteit vrijwillig blijven. Burgers moeten dus ook gebruik kunnen blijven maken van andere middelen om hun identiteit te bevestigen en niet indirect gedwongen worden van de maatregel gebruik te maken. Eerder is al besloten dat er geen Europees burgerservicenummer komt. Daar was de Tweede Kamer ook tegen.

“Ik heb gezegd dat ik dat ook zou inbrengen hier bij de discussies vandaag. En dat heb ik ook gedaan”, aldus Van Huffelen. Zo wil ze dat mensen hun zaken niet per se digitaal hoeven te regelen bij grote bedrijven als banken of energieleveranciers.

Eerste stappen

Nederland gaat in ieder geval beginnen met het maken een prototype van de digitale beurs waarin straks persoonsgegevens opgeslagen worden. Die moet in 2024 klaar zijn. De beurs dient als test om te kijken hoe zo’n systeem ook echt betrouwbaar gemaakt kan worden. De daadwerkelijke Europese digitale identiteit zal iets langer duren. Van Huffelen verwacht dat de Europese wet pas in 2025 werkelijkheid wordt.

Kritiek

Europese conservatieven uitten zich eerder dit jaar nog kritisch over de digitale identiteit. Volgens Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is het een nieuwe stap in de richting van Europese éénwording. “De EU gaat ons kennelijk steeds meer zien als Europese ingezetenen in plaats van burgers van nationale lidstaten.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie