Internationaal Gerechtshof: Israël moet direct stoppen met offensief in Rafah

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag wil per direct dat Israël stopt met het offensief in Rafah. Het is een tussenvonnis van de rechtszaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël.

Het is niet het eerste tussenvonnis van het Gerechtshof. Eerder oordeelde het ook al dat Israël de burgerbevolking in Gaza moet beschermen en humanitaire hulp moet toelaten. De aanleiding van de uitspraak zijn de ontwikkelingen in Rafah. Daar zijn op het moment 1,5 miljoen Palestijnen. Die zijn daarnaartoe gevlucht op aanwijzingen van het Israëlische leger. Het is overigens ook de enige plek in Gaza met werkende ziekenhuizen. Het Gerechtshof zegt dat de situatie in Rafah is verslechterd en dat er nu sprake is van een desastreuze situatie. 

Ook de EU heeft aangegeven dat een grootschalige aanval op Rafah een rode lijn is. Meerdere Europarlementariërs, waaronder Nederlandse, hebben eerder een gezamenlijke brief ondertekend waarin ze oproepen op sancties tegen Israël om een inval van Rafah te voorkomen. Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks/PvdA) reageert op X opgelucht op het vonnis: “niemand staat boven het internationaal recht, ook Israël niet.”

De kans is klein dat Israël luistert naar het vonnis. Het land heeft al eerder aangegeven eventuele veroordelingen naast zich te leggen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie