In dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil: Europa ontwaakt

1 min. leestijd

Het mantra ‘eenheid’ klonk uit alle kelen na de Europese top in het Franse Versailles. Maar het blijft een broze eenheid. Hongarije verzet zich met hand en tand tegen een stop op het importeren van olie en gas uit Rusland. Premier Orbán wil zo vlak voor de verkiezingen geen gebrek aan brandstof. Berichten over schaarste worden afgedaan als fake nieuws en wie meehelpt ze te verspreiden kan worden opgepakt. In het verleden verlaagde hij vaak de benzineprijzen vlak voordat er gestemd moest worden.

Kabinet in Parijs

Maar ook Duitsland ziet een totale boycot van Russisch gas en olie vooralsnog niet zitten. Ondertussen klinken woorden als nieuwe sancties steeds luider.

Het kabinet gaat ondertussen gestaag door met de nieuwe Europa strategie. Minister Kaag ontvouwde de plannen deze week in Maastricht, waarna maar liefst zes kabinetsleden in Parijs met het Franse kabinet mee vergaderden. En zijn de Britten terug? De stekeligheden verdwijnen. Ook Frankrijk accepteert tandenknarsend de nieuwe rol van de Britten. Ook dat hoort bij het nieuwe Europa.

Lees dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie