Hoe voorkom je braindrain in de Europese Unie?

Hoe voorkom je dat hoogopgeleiden uit de plattelandsregio’s wegtrekken? Deze vraag staat centraal tijdens de ‘Europese week van de regio’s en de steden’ in Brussel.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Auteurs: Wolf Geerdink en Isabelle Visser

Hoe voorkom je dat hoogopgeleiden uit de plattelandsregio’s wegtrekken? De braindrain is een probleem in vrijwel alle EU-lidstaten. Deze week proberen bestuurders van de Europese regio’s en de steden, de steden zijn de plekken waar hoogopgeleiden vaak naartoe trekken, een oplossing te vinden. Dat gebeurt tijdens de zogeheten ‘Europese week van de regio’s en steden‘ in Brussel.

Deze Europese week wordt georganiseerd door de Europese Commissie en het Europees Comité van de Regio’s. Dit orgaan bestaat uit leden van lokale en regionale overheden in alle 27 EU-lidstaten. Zij geven hun mening over Europese wetgeving die gevolgen heeft voor de regio’s en de steden.

Subsidies

Het is bovendien een manier om aan geld te komen. Voor Europees geld is vaak samenwerking tussen verschillende landen en regio’s noodzakelijk en die contacten doe je op tijdens de speciale week.

Volgens Stefan de Keersmaecker, woordvoerder van de Europese Commissie, brengt deze ‘Europese week van de regio’s en steden’ de Europese Unie en haar regio’s dichter bij elkaar. “Het Europese Cohesiebeleid (vaak ook ‘regiobeleid’ genoemd, red.) helpt de lidstaten voor meer inspraak en steun.” Dit beleid wil de regionale verschillen binnen de EU verkleinen door subsidies te geven aan minder ontwikkelde regio’s.

Grenzen doorbreken

Elke jaar is er een ander thema. De braindrain staat centraal, het wegtrekken van doorgaans goed opgeleide mensen van het platteland naar de stad of het buitenland. Maar het gaat dit jaar ook over sociale vernieuwing of het terugdringen van sociale uitsluiting en werkloosheid. Verder zal het ook gaan over grensoverschrijdende samenwerking. In heel Brussel geeft men workshops en voert men debatten.

Door op deze manier grenzen te doorbreken kunnen er tussen landen ook op andere terreinen samenwerking ontstaan. Over de vraag of hoogopgeleide jongeren nu wel of niet in de regio’s moeten blijven en hoe je ze kan lokken zijn de meningen verdeeld. Ook deze week zal er weer veel discussie over zijn.

Nieuwe industrieën

Politici uit verschillende regio’s gaan hierover in gesprek. De Keersmaecker: “Regio’s worden geconfronteerd met regionale problemen. Door middel van samenwerking kan je deze problemen oplossen. Verstedelijking wordt steeds belangrijker, er zal veel kracht in sociale vernieuwing zitten.’’

Verder gaat het deze week over hoe mensen aan een baan kunnen komen en welke nieuwe industrieën opkomen (denk aan de industrie in computerchips in Eindhoven of de waterstofindustrie). En er zal heel wat gesproken worden over energie en de oorlog in Oekraïne, inclusief de sancties tegen Rusland.

Wolf Geerdink en Isabelle Visser zijn studenten journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.