Het speelschema: welke voor Nederland interessante zaken spelen in Europa?

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Ochtend

Den Haag – Wie het fijne wil weten van de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans, schakelt morgen tussen 10:00 -11:00 uur in op de livestream van de Tweede Kamer. Daar zie je kritische Kamerleden bij de technische briefing het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het hemd van het lijf vragen over het rapport “Nederland Fit for 55”. De afkortingen vliegen je om de oren want CBAM [een importheffing op CO2, red.] en ETS [een handelssysteem voor uitstoot] staan centraal. Kijk hier mee.

Straatsburg – In de ochtend staat ook Dierenwelzijn op de agenda, maar dan in het Europees Parlement. De afgelopen maanden heeft een speciale commissie inzake dierenvervoer onderzoek gedaan naar vermeende schendingen van EU-wetgeving rond de bescherming van dieren tijdens transport en daarmee samenhangende activiteiten binnen en buiten Europa. Twee Nederlandse Europarlementariërs zijn ondervoorzitter van de enquêtecommissie: Anja Hazekamp (PvdD) en Mohammed Chahim (PvdA).  Kijk hier mee: webstreaming

Middag

Straatsburg – ‘s middags debatteren Europees Parlementslid Kim van Sparrentak (GroenLinks) met een aantal collega’s over hoe jongeren te betrekken bij het beleid inzake werkgelegenheid en sociale integratie gedurende het Europees Jaar van de Jeugd, in 2022.

Avond

Den Haag – De kersverse ministers van Buitenlandse Zaken, Hoekstra, en Defensie, Ollongren, worden in de avond verwacht in het Tweede Kamergebouw om over het zogeheten Strategisch Kompas te debatteren met de Kamer. Dat gaat over krijgsmachten van de Europese lidstaten die onderling taken verdelen en over het opbouwen van een Europese interventiemacht van enkele duizenden manschappen. Tijdig, gezien de oplopende spanningen in Oekraïne. Het debat begint om 18:30 uur en is hier te volgen.

Amiens – In de avond start de informele Energieraad, georganiseerd door het Franse voorzitterschap van de Europese Unie. De nieuwe Klimaatminister Jetten kan pas na de ministerraad van vrijdag weg uit Den Haag om zijn Europese collega’s te ontmoeten. De Tweede Kamer gaf minister Jetten een aantal prioriteiten mee op de inzet van biomassa en het groen wassen van gas en kernenergie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie