In Delft hebben oud-studenten van de universiteit een speciaal bedrijf opgericht; de ‘Hardt Hyperloop’ om de trein, die door een soort buis rijdt, verder te ontwikkelen. De prijs voor een enkele reis kan nog verder omlaag als in de toekomst meer mensen voor deze manier van reizen kiezen.
Fans zijn er genoeg. In het Europees Parlement, de burgmeester van Rotterdam en een oud-premier. Maar er zijn ook mensen die kanttekeningen hebben. Is het niet te veel dagdromen, zo vraagt Wouter van Gessel, voorzitter van de Stichting Freedom of Mobility, zich af. Hij vreest dat de Hyperloop een beetje Star Wars is.
Volgens Mars Geuze, een van oprichters van Hardt Hyperloop, moet er snel actie ondernomen worden. ‘’De vraag naar transport groeit de komende jaren met ongeveer 250 procent richting 2050 en de vraag naar energie wordt ook steeds groter. “De Hyperloop gebruikt veel minder energie dan transport over de weg, op het spoor of door de lucht”, zegt de Delftse ingenieur.
Wouter van Gessel ziet liever dat het treinnetwerk dat al bestaat in Nederland op de schop gaat. ‘’Als stichting zouden we graag zien dat meerder plekken in Nederland beter met elkaar verbonden worden. Wij zien liever dat de infrastructuur van de Intercity losgekoppeld wordt, zodat de stoptrein en intercity elkaar kunnen versterken in plaats van dat ze elkaar hinderen. Bij onderhoud of een ongeval kunnen ze fungeren als alternatief voor elkaar en zullen noodbussen niet meer ingezet hoeven worden. Stop met kostbare tijd te verliezen, want innovatie bestaat al en het wordt tijd dat dit ook toegepast gaat worden.’’
Elke week maakt Brusselse Nieuwe een video over het Europese nieuws.