Opperste verdeeldheid over glyfosaat

EU-landen kunnen het niet eens worden over wat er moet gebeuren met onkruidverdelger glyfosaat. Sommige Europese landen willen het langer toestaan, anderen willen er vanaf. Maar wat betekent het voor de boer?

3 min. leestijd

Vrijdag zou dan eindelijk de beslissing vallen. Mag gewasbeschermingsmiddel glyfosaat nog eens 10 jaar lang gebruikt worden in de Europese Unie, of komt er een algehele ban? Voor beide kanten konden EU-landen geen meerderheid vinden. De meningen zijn ontzettend verdeeld en de langverwachte stemming, laat boeren en industrie langer in het duister tasten.

Nederland onthield zich van de stemming. Minister van Landbouw Piet Adema werd door de Tweede Kamer opgeroepen tegen te stemmen. Maar hij durfde zijn vingers niet te branden aan het onderwerp. Het betekent dat EU-landen midden november opnieuw bij elkaar komen. Komen ze er dan weer niet uit, dan ligt de keuze gewoon bij de Europese Commissie. Die hebben eerder al aangegeven glyfosaat nog eens 10 jaar lang toe te willen staan.

Gevaarlijk

Maar wat is nu eigenlijk het probleem. Het gewasbeschermingsmiddel wordt al jaren gebruikt en de EU-voedselwaakhonden zeggen dat het gewoon veilig is. Toch verschijnen hier en daar onderzoeken dat glyfosaat gevaarlijk is voor de gezondheid. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) hield onlangs een betoog in het Europees Parlement over het gevaar van het gewasbestrijdingsmiddel; het zou de ziekte van Parkinson kunnen veroorzaken. Hij wil dat het product verboden wordt in Europa.

Voor boer Michiel van Andel uit Emmeloord, Flevoland, zou dat slecht uitpakken. Hij verbouwt vooral uien, witlof, suikerbiet en graan. Glyfosaat is cruciaal voor zijn werk. In het voorjaar plant hij zijn uien. Het duurt ongeveer drie weken voor de plantjes aan het oppervlak verschijnen, maar in de tussentijd groeit er ook onkruid. En het laatste wat hij wil is dat zijn uien met het onkruid moeten concurreren voor voedingsstoffen.

Gewasbescherming

Er zijn allerlei manieren om zijn uien tegen onkruid te beschermen. Zelf gaat hij drie weken na het planten een keer met de tractor het veld over en spuit hij 2 liter glyfosaat, gemengd met 300 liter water, per hectare. Het zorgt ervoor dat het onkruid dat er groeide tot in de wortel dood gaat. Zo kunnen zijn uien zodra ze bovenkomen zonder problemen groeien.

Er zijn zeker andere manieren, legt hij uit. Je kan het onkruid bij de stam afsnijden of verbranden met een vlammenwerper. Toch werkt dat niet zo goed als glyfosaat. Omdat de wortels blijven bestaan groeit het onkruid gewoon weer verder. Onkruid is ontzettend hardnekkig.

Gezondheid

De discussie over de gevaren ontgaat hem niet. “Ik snap wel dat mensen er bang voor zijn”, zegt hij. Hij leest zelf ook de kranten en krijgt al 10 jaar lang alles mee van de discussie over het mogelijke gevaar van het middel tegen onkruid.

Hij gaat uit van de rapporten van de Europese Commissie, die zegt dat hij geen gevaar loopt. “Ik heb er vertrouwen in dat zij hun werk goed doen”, legt hij uit. Er worden regelmatig middelen van de markt gehaald, ziet hij. En dat is, in zijn ogen, een teken dat de Europese Commissie weet wat ze doen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie