Drie kanshebbers Sacharovprijs

2 min. leestijd

De Vrouwen van Afghanistan, de Russische oppositieleider Alexei Navalny en de voormalige interimpresident van Bolivia Jeanine Áñez zijn de drie overgebleven genomineerden voor de Europese Sacharovprijs 2021. Daarmee is door de Europarlementariërs nu de finale lijst opgesteld in de aanloop naar de uiteindelijke keuze op 20 oktober.

Navalny

De christendemocratische fractie in het Europees Parlement, waartoe ook het CDA en de ChristenUnie behoren, hebben Aleksej Navalny voorgedragen. Volgens Peter van Dalen (CU) een erg goede keuze: “De voormalige oppositieleider staat voor mensenrechten, open democratie en transparantie.”
Navalny is veroordeeld wegens fraude en zit nu een straf van twee en een half jaar uit. Er lopen nog andere zaken tegen hem. Vrij algemeen worden ze gezien als een manier om hem en zijn beweging monddood te maken.

Afghaanse vrouwen

De sociaaldemocratische fractie in het Parlement, met daarin de PvdA, kiest voor De Vrouwen van Afghanistan. Met die nominatie willen ze een signaal afgeven dat Europa zich bekommert over de rechten van meisjes en vrouwen in de wereld en met name in Afghanistan. Vrouwenrechten zijn daar sinds de machtsovername door de Taliban steeds verder onder druk komen te staan. Het is vrouwen vaak verboden om te werken en meisjes wordt ontmoedigd om naar school te gaan.

Bolivia

De Europese Conservatieven en Hervormers, waar ook JA21 en FvD toe behoren, nomineerde de voormalige interimpresident van Bolivia, Jeanine Áñez. In 2019 nam ze het presidentschap op zich na het aftreden van de president Morales. Hij en zijn bondgenoten werden ervan beschuldigd verkiezingsfraude te hebben gepleegd. Op 13 maart 2021 werd Áñez gearresteerd op beschuldiging van samenzwering en deelname aan een staatsgreep in 2019. Volgens de familie van Áñez probeerde ze in augustus zelfmoord te plegen, omdat ze tijdens haar gevangenschap was mishandeld en gedwongen om medicijnen te nemen.

Sacharovprijs

Met de Sacharovprijs erkent het Parlement de inspanningen die een persoon, groep of collectief heeft ondernomen voor de ontwikkeling van de democratie en rechtstaat, de bescherming van minderheden en de fundamentele vrijheden van de mens. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie