Europees Parlement stemt voor embargo Russische brandstoffen

2 min. leestijd

De lidstaten denken er nog anders over, maar het Europees Parlement gaf donderdag een duidelijk signaal: Met een ruime meerderheid werd ingestemd voor een volledig embargo op Russische olie, kolen, nucleaire brandstof en gas. Er zit alleen één ‘maar’ aan de stemming: het Europees Parlement gaat niet over de sancties.  

De stemming was bedoeld om de druk op de lidstaten en de Europese Commissie op te voeren. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout noemt het resultaat van de stemming een duidelijke oproep aan Europese regeringsleiders om daarnaar te handelen.

Importverbod Russische steenkool

Maar het lijkt er niet op dat het importverbod op Russische brandstoffen er gaat komen. De Europese Unie bereikte donderdagavond een akkoord over een nieuw pakket met sancties. Voor het eerst wordt de Russische energiesector geraakt met sancties, maar het pakket richt zich alleen op een importverbod van Russische steenkool. Verschillende lidstaten vrezen niet zonder Russisch gas te kunnen.

Geen sluipweggetjes zoeken

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) vindt dat er geen uitzonderingen gemaakt mogen worden voor nationale belangen door bepaalde sectoren uit te sluiten of sluipweggetjes te zoeken. “Het is onvermijdelijk dat deze sancties ook gevolgen hebben voor Europeanen. Dat moeten we zo goed mogelijk opvangen. Maar het staat buiten kijf dat we nu alles moeten doen om de Oekraïners te ondersteunen en Poetins verschrikkelijke oorlog te stoppen.”

Ook Eickhout vindt dit pakket aan sancties onvoldoende. “De Europese Unie moet de ingrijpende stap zetten om niet alleen kolen, maar alle energie-importen te staken en daarmee Poetins oorlogsmachine substantieel te verzwakken.” 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie