Europees Parlement: ‘Laat Roemenië en Bulgarije toe tot Schengengebied’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europarlementariërs willen dat Roemenië en Bulgarije tegen het einde van 2023 deel uitmaken van het Europese Schengengebied. Dat is het gebied binnen de EU waarin mensen zonder grenscontroles rond kunnen reizen. De toetreding van nieuwe landen kan niet zomaar. EU-landen moeten akkoord gaan en Nederland heeft zich langere tijd verzet tegen Bulgaarse toetreding tot de Schengenzone.

Schengen

Een grote meerderheid van het Europees Parlement vindt het jammer dat de lidstaten in december de toetreding van de twee landen tot het Schengengebied niet goedkeurden. Het feit dat de landen geen deel uitmaken van de Schengenzone zorgt ervoor dat bedrijven en de bevolking in de twee landen benadeeld worden, zegt het Europees Parlement. Zo hebben burgers uit deze landen meer last van vertragingen tijdens het reizen dan burgers uit andere EU-lidstaten. Het kan soms wel dagen duren, melden sommige Europarlementariërs.

Op dit moment maken de lidstaten Bulgarije, Cyprus, Ierland en Roemenië geen deel uit van het Schengengebied. Dat terwijl niet-EU-landen als IJsland, Zwitserland en Noorwegen er wel deel van uitmaken.

Nederland

In Nederland maken het kabinet en Tweede Kamerleden zich druk over het wegvallen van de grenscontroles in Bulgarije. Die zorgen gaan over corruptie en criminaliteit. Maar bovenal zijn ze bang dat de toestroom van migranten naar de EU groeit als er in Bulgarije geen grenscontroles meer zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie