Bulgarije wil in Schengenzone, maar dit stuit op Nederlands verzet

De Bulgaren beginnen wanhopig te worden. Ze willen dolgraag toetreden tot de Schengenzone – het Europese gebied waar geen grenscontroles bestaan – maar Nederland steekt daar al meer dan tien jaar een stokje voor.

3 min. leestijd

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Nikolaj Milkov (rechts) – Foto: Raad van de EU.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Nikolaj Milkov en vicepremier Ivan Demerdzhiev lieten hun stemmen door de Tweede Kamer galmen. Tijdens een videogesprek met de Tweede Kamer smeekten ze Nederland om Bulgarije toe te laten treden tot het Schengengebied. Zelfs na afloop van dat gesprek lijkt ons land nog altijd niet overtuigd te zijn. 

Bulgarije doet “uiterste best

Binnenkort wordt er besloten of Roemenië, Bulgarije en Kroatië mogen toetreden tot de Europese grensvrije zone. Volgens bronnen in Den Haag die inzicht hebben in het standpunt van het kabinet, zou er steun zijn om Roemenië en Kroatië toe te laten, maar blijven de twijfels over Bulgarije groot. In Brussel is er dus nog altijd één land dat tegenstribbelt: Nederland. 

Tweede Kamerleden Ruben Brekelmans en Jeroen van Wijngarden, beiden VVD’ers, vrezen voor nadelige gevolgen als Bulgarije geen grenscontroles meer heeft. Corruptie en criminaliteit spelen een rol, maar bovenal zijn ze bang dat de toestroom van migranten naar de EU groeit als grenscontroles bij Bulgarije worden afgeschaft. “Ik maak mij zorgen over de hoge migratiedruk”, zei Brekelmans na afloop van het gesprek met de Bulgaarse minister Milkov.

Maar volgens de Bulgaren doet hun land juist zijn uiterste best om migranten, vooral vanuit Turkije, zo veel mogelijk tegen te houden. ”Als elke EU-lidstaat net zo actief migranten tegenhoudt bij de grens als Bulgarije, dan zouden we helemaal geen migratieprobleem hebben in Europa”, zei de Bulgaarse vicepremier Ivan Demerdzhiev. Volgens hem “zal iedereen ervan profiteren” als Bulgarije zijn grenswachters, die nu nog bij de grens met Roemenië en Griekenland staan, kan inzetten bij de grens met Turkije. 

Russische invloeden

Of Nederland deze keer dan toch zal bijdraaien en Bulgarije zal toelaten tot het Schengengebied, is nog even afwachten. Het zou de Bulgaren in ieder geval erg bedroeven als Nederland opnieuw de deur voor hen dichtgooit, liet Bulgaarse minister Milkov merken: “Een nieuwe Nederlandse afwijzing zou zeer teleurstellend zijn”, benadrukte hij.

Volgens Milkov heeft een nieuwe afwijzing ook directe gevolgen voor de politieke sfeer in zijn land. “Als wij weer worden afgewezen, zal de pro-Russische partij in Bulgarije dubbel zoveel zetels krijgen”, waarschuwde hij. Volgens de Bulgaar zullen de pro-Russische sentimenten in zijn land toenemen als de EU Bulgarije in de steek laat door het land niet bij het Schengengebied toe te laten. In dat geval zal er wellicht in oostelijke richting toenadering worden gezocht, waarschuwde Milkov.