Europees Erfgoedlabel in Nederland: het Vredespaleis ‘ademt vrede’

Van het begin van de beschaving tot het hedendaagse Europa. Tal van locaties, 60 inmiddels, vallen onder de bescherming van het Europees Erfgoedlabel. Daarmee wil de Europese Unie de idealen, waarden, geschiedenis en culturele diversiteit in Europa waarborgen. Dit label is het enige in zijn soort, zo stelt de Europese Commissie. Maar is dat wel zo? Waarom is er een Europees Erfgoedlabel, zijn er Nederlandse locaties met dit label en wat hebben we daaraan? Brusselse Nieuwe zoekt het in deze korte zomerreeks voor je uit.

Vandaag: het Vredespaleis. Wij spraken met Jacobina Wieringa, verantwoordelijk voor het Europese Erfgoedlabel bij het Vredespaleis: één van de vier Nederlandse sites op de Europese Erfgoedlijst.

3 min. leestijd
The Peace Palace, International Court of Justice, in The Hague, Holland

Het Vredespaleis is nog steeds officieel in gebruik. In het imposante gebouw aan het Carnegieplein in Den Haag zit het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht. Het gebouw draagt ook een indrukwekkende geschiedenis met zich mee en is zo nu en dan te bezoeken voor publiek.

“We hebben het erfgoedlabel nu sinds 2013”, vertelt Jacobine Wieringa, verantwoordelijke voor het Europese Erfgoedlabel bij het Vredespaleis. Het Vredespaleis was een van de eerste locaties die dit erfgoedlabel kreeg. Volgens Wieringa omdat het Vredespaleis perfect bij het label past. “We vertegenwoordigen twee van de Europese waarden: het bevorderen van vrede en het bevorderen van veiligheid. Via de hoven die hier gehuisvest zijn, wordt er dagelijks gewerkt aan het voorkomen van oorlog en oplossen van conflicten in de wereld.”

Met het Europese Erfgoedlabel wil het Vredespaleis ook meer geïnteresseerden aantrekken. Rond 2012 werd een bezoekerscentrum geopend. Doel: het publiek kennis laten maken met het Vredespaleis.

Studenten

Door dit label trekt deze locatie nu ook een jongere bezoekersgroep aan. “Dat is inderdaad een van de doelstellingen van het erfgoedlabel”, zegt Wieringa. “Ik merk dat steeds meer studenten weet hebben van dit Europese Erfgoedlabel. Studenten die bijvoorbeeld internationale betrekkingen studeren.”

Het Vredespaleis bezoeken kan dus, hoewel het lang niet altijd voor publiek geopend is. “Het is echt een werkpaleis”, vertelt Wieringa. “In de zomer zijn we een aantal dagen voor publiek toegankelijk. Het is een unieke gebeurtenis om het gebouw vanbinnen te bekijken.” Het bezoekerscentrum is de hele zomer geopend. Je kan hier een audiotour doen en een informatieve film bekijken. Wieringa: “Zo kunnen alle toeristen die voor het Vredespaleis staan, er toch nog wat over leren.”

Daarnaast biedt het Vredespaleis ook tours in de tuin en rondom het paleis aan. Die tuin is aangelegd als een vredestuin, met allerlei elementen over de vrede. Tijdens die tour wordt er ook verteld over de architectuur van de tuin. De algemene tour rondom het gebouw, die dus lang niet altijd te boeken is, gaat over over de architectuur van het gebouw en de instellingen die het huisvest.

Wie meer wil weten over het Vredespaleis, moet eens langskomen voor een rondleiding, zegt Wieringa. “Als je het Vredespaleis bezoekt, zie je overal de boodschap: het verhaal van vrede door recht, het voorkomen van oorlog. Dat zie je in de tuin, het gebouw, decoraties en internationale geschenken die overal te zien zijn. Het ademt ‘vrede en recht’. Het is echt een symbolische plek.”

Het Vredespaleis bezoeken? Klik dan hier.

Lees op Brusselse Nieuwe ook over drie andere Nederlandse sites die het Europees Erfgoedlabel ontvingen: Kamp Westerbork, het Verdrag van Maastricht en de Koloniën van Weldadigheid.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie