Europa zet koers naar veiligere en schonere zeeën

1 min. leestijd

De scheepvaart moet veiliger en schoner worden. Daar zijn het Europees Parlement en de EU-lidstaten het over eens. De nieuwe regels moeten milieuvervuiling voorkomen en de arbeidsomstandigheden op schepen verbeteren.

Veel zeeschepen, zoals cruise-, vracht- of containerschepen, draaien op diesel genaamd ‘zware stookolie’. Deze vorm van diesel bevatten nog meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen dan dieselbrandstof voor auto’s. Arbeiders op schepen werken vaak te lang voor een laag loon, met grote gevaarlijke machines zonder dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd . Zo zijn in Nederland in de afgelopen paar jaar meerdere doden en gewonden gevallen door brand en explosies op vrachtschepen.

Met de nieuwe wet wordt elk Europees schip om de vijf jaar gecontroleerd op veiligheid, goede werkomstandigheden en milieuvriendelijkheid. Als één van die zaken niet in orde is, volgen nieuwe inspecties. Een schip dat een groot gevaar vormt voor het milieu, mag niet uitvaren tot het probleem is opgelost.

Europarlementariër Vera Tax (PvdA) onderhandelde over de nieuwe wetten. “De internationale zeescheepvaart is heel moeilijk te reguleren. We stellen nu eindelijk normen die er al lang hadden moeten zijn. De Europese zeescheepvaart wordt schoner en veiliger”.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie