De grootste filmjury van Europa heeft je nodig

2 min. leestijd

Of je nu een cinefiel, fervent filmcriticus of spontane bezoeker van het witte doek bent, Europa doet een beroep op jouw ogen. Volgende week worden namelijk in heel Europa de drie kandidaten voor de LUX-publieksprijs gratis vertoond. Kijk en stem, met kans op een reis naar Straatsburg, is de boodschap. Maar naar wat kijken we en waar?

Van oorlogsvlucht tot liefde achter tralies

De Europese Filmacademie en het Europees Parlement sloegen de handen in elkaar voor een project dat de Europese filmsector in de schijnwerpers moet zetten: de LUX-publieksprijs. Een lofzang op de culturele diversiteit in de Europese Unie, herleid tot een drietal films:

Waaronder Flee, een Deense animatiefilm van Jonas Poher Rasmussen uit 2021. Deze volgt het verleden van Amin Nawabi, een Afghaanse vluchteling die in de aanloop naar zijn huwelijk reflecteert op vlucht en verlies.

Een andere kandidaat is Great Freedom van Sebastian Meise, een Oostenrijkse dramafilm over verboden liefde en gevangenschap in een verscheurd Duitsland. Waar vooruitgang en conservatieve opvattingen hand in hand lijken te gaan. Een krachttoer in beeld en geluid (de verbluffende soundtrack is overigens nog niet vrijgegeven) die menig filmliefhebber zal terug katapulteren naar dat andere Duitstalige werk doordrongen van historische zelfreflectie: Das Leben der Anderen.

Tot slot zal Quo Vadis, Aida? draaien in de Europese cinema’s, van Jasmila Žbanić. De Bosnische speelfilm, met de Nederlandse acteur Raymond Thiry, bekend van de Vlaams-Nederlandse serie Undercover, geeft inzicht in de genocide bij Srebrenica. Deze film wordt komende week ook vertoond in Nederland, meer specifiek in KINO Rotterdam. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie