Hattrick in Europees filmprijzenland

3 min. leestijd

Update: de drie genomineerden voor de LUX-publieksprijs zijn bekend: Flee van Jonas Poher Rasmussen, Great Freedom van Sebatian Meise en tot slot Qua Vadis, Aida? uit de hand van Jasmila Žbanić.

Eerst was er de publieksprijs van de European Film Academy, toen de LUX-prijs die jaarlijks een licht werpt op filmproducties met een Europese noot en nu volgt een nieuwe prijzenpot: de LUX-publieksprijs – een samensmelting van de twee voorgaande prijzen. Hoewel kanshebbers morgen op 11 december pas bekend worden gemaakt, duiken wij alvast achter de schermen. 

Wie kijkt mee?

De shortlist van de publieksprijs zal bestaan uit een drietal films. Deze worden in alle 24 talen van de Europese Unie ondertiteld in de hoop dat een zeer breed Europees publiek ze van achter het scherm thuis of in de bioscoopzaal zal zien.

Naast het reguliere publiek, zal ook een panel van 27 jonge filmfanatici alle films beoordelen. Zij vormen de LUX filmprijs-ambassadeurs die elk in eigen land de films zullen promoten. Daarnaast zullen zij in contact staan met de betrokken regisseurs en de Europarlementariërs die de vergaderzaal verruilen voor de bioscoop.

Welke Nederlandse films maken kans op een nominatie?

Er zijn verschillende opties. Een anonieme bron sluit kaskrakers zoals De Oost, de Slag om de Schelde en de veelbesproken Benedetta van Paul Verhoeven niet uit. Qua documentaires zouden Shabu van Shamira Raphaëla en Jason van Maasja Ooms een goede optie zijn, beide vielen al in de prijzen op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Achtergrond

Verschillende Europese instanties hebben de handen ineengeslagen om de inspanningen van de Europese filmsector in de schijnwerpers te zetten en de distributie van de filmproducties te versterken.

Zo wordt de LUX-publieksprijs door zowel de Europese Filmacademie als het Europees Parlement uitgereikt en ontstond het initiatief in september 2020 in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas, een Europees netwerk van bioscopen en theaters. 

Hoe breng je een stem uit?

De drie films zijn online te bezichtigen en beoordelen op www.luxaward.eu. Europese burgers kunnen stemmen van 12 december, de dag na de bekendmaking van de drie kanshebbers tot en met 25 mei. 

Hoewel het gaat om een publieksprijs, zal de stem van de Europese burger maar 50% van het eindoordeel bepalen. Leden van het Europees Parlement hebben inspraak in de andere helft. En de winnaar? Die wordt bekendgemaakt op 8 juni 2022 tijdens de plenaire zitting van het Parlement in Straatsburg.

De Europese publieksprijs van 2021 ging naar Colectiv, een Roemeense documentairefilm van regisseur Alexander Nanau. Wie er kans maakt op de publieksprijs van 2022 wordt op 11 december bekendgemaakt rond 19 uur op de European Film Awards-ceremonie, uitgezonden vanuit Berlijn. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie