Het CDA-conceptverkiezingsprogramma is er. Onder de naam ‘Een fatsoenlijk land. Een waardevol Europa’ zet het CDA uiteen wat ze van de EU verwacht en waar de CDA-delegatie, als ze zetels winnen in de aankomende verkiezingen, voor gaat strijden. Er is werk aan de winkel, vindt het CDA en de bestaanszekerheid van Europese burgers staat op het spel. We nemen alvast een kijkje.
Vluchtelingen
De Europese Unie moet bescherming bieden en dat kan door migratie in te perken, vindt het CDA. De partij wil bijvoorbeeld dat migranten al op de Europese buitengrenzen gescreend worden. Er wordt een verschil gemaakt tussen kansarme en kansrijke asielzoekers en voor die twee categorieën komen er andere regels. Kansarme asielzoekers moeten een versnelde procedure krijgen, zodat ze gauw weer terug naar hun thuisland kunnen. Het migratiestandpunt van het CDA is vergelijkbaar met de afspraken die de EU rond de kerst maakte.
EU-landen waren niet tevreden over de bestaande regels die bepalen dat migranten asiel moeten aanvragen in het land van aankomst. Het zette onevenredig veel druk op landen als Italië en Griekenland. Die liggen direct op de route van veel vluchtelingen. Volgens de nieuwe regels moeten vluchtelingen die wel asiel kunnen krijgen beter verdeeld worden. Italië zou zo, als de druk te hoog wordt, de asielzoekers door kunnen sturen naar een buurland. Dat buurland kan de asielzoekers accepteren of afkopen.
Opvallend is ook het idee voor zogeheten ‘afmeerplatforms’ buiten de EU. Het CDA wil dat er plekken komen waar vluchtelingen die op zee worden gered, tijdelijk kunnen verblijven. Niet Lampedusa dus, maar een speciaal ingerichte plek buiten de EU. Dat moet wel humaan gebeuren en in samenwerking met andere landen. Zo zetten asielzoekers die geen kans maken, geen voet in de EU, en kunnen ze makkelijker worden teruggestuurd. Het is een reactie op asielzoekers die geen asiel gekregen hebben in bijvoorbeeld Duitsland, maar daarna toch nog proberen asiel te krijgen in Nederland.
Een bereikbaar EU
En Europese burgers moeten, als het aan het CDA ligt, straks beter rond kunnen reizen. In het conceptverkiezingsprogramma pleit de partij voor een beter netwerk van hogesnelheidstreinen tussen grote steden. Daar horen ook nachtverbindingen bij. En ook in kleine spoorverbindingen moet geïnvesteerd worden. In het spoor Zwolle-Twente-Münster bijvoorbeeld, of de verbinding tussen Eindhoven en Aken. Door te investeren in betere treinverbindingen hoopt het CDA lokale gemeenschappen te versterken. Een goeie trein die de grens over gaat, betekent mogelijk meer werkgelegenheid voor Nederlandse burgers die aan de grens wonen.
En om ook daadwerkelijk van die spoorwegen gebruik te maken, wil het CDA dat de EU zich inzet om het kopen van internationale treinkaartjes makkelijker te maken. Op het moment zijn internationale kaartjes via de NS te krijgen, maar lang niet voor alle treinverbindingen en al helemaal niet voor verre reizen. Het kan soms behoorlijk ingewikkeld worden. De EU moet ervoor zorgen dat we straks niet bij drie verschillende spoornetwerken apart een kaartje moeten bestellen.
Europese cultuur
Er is ook nog de Europese cultuur. Het CDA houdt van de diversiteit en traditie die in de EU terug te vinden is en dat moet de EU ook beschermen. De partij wil dat de EU zich inzet voor minderheidstalen zoals het Fries, maar moet ook erkende dialecten zoals het Nedersaksisch of het Limburgs meer beschermen. Die dialecten moeten doorgegeven kunnen worden aan volgende generaties. Dat gebeurt steeds minder en zelfs in Limburg, waar het dialect nu nog veel gesproken wordt, verdwijnt het Limburgs langzaam.
Daarnaast wil het CDA dat de EU de Europese voetbalcultuur beschermt. Het moet mogelijk blijven voor kleinere lokale clubs om aan competities mee te doen en het CDA waakt voor de komst van een soort Super League waarin alleen de grootste clubs nog voor grote sommen geld het tegen elkaar opnemen.
Het plan van Europarlementariër Toine Manders is nog niet in het programma terug te vinden. Hij wil de Europese culturele banden versterken door een soort Eurovisiesongfestival op poten te zetten waarin Europese regio’s het muzikaal tegen elkaar opnemen.
Aan de leden
Tot 1 maart kunnen CDA-leden amendementen indienen op het verkiezingsprogramma. Dat zijn schriftelijke aanpassingen, waar op het partijcongres van 23 maart over gestemd wordt. Daarna is het programma definitief.