Dag van Europa valt in week van de cultuur

Workshops, liveoptredens en een kennisuitwisseling: voor de audiovisuele sector ligt het deze week voor het grijpen. Wat valt er te doen en welke deadlines zijn niet te missen?

3 min. leestijd

Van debat en kennisuitwisseling tot online workshops en liveoptredens: het cultureel hart klopt in Brussel en daar leeft ook de audiovisuele sector in Nederland van op. Zo zijn er verschillende initiatieven en evenementen tot stand gekomen met steun van Creative Europe, het zevenjarige ondersteuningsprogramma (2021-2027) van de Europese Commissie voor de culturele en audiovisuele sector. Wat staat er deze week op de planning, en voor wie?

Proefproject: feedback network

Een van de initiatieven in het overzicht van Creative Europe Desk NL, de Nederlandse vertakking van het programma dat de Europese cultuursector wil stimuleren, is het Intervisietraject voor filmmakers. Intervisie? Dit is een vorm van leren waarbij professionals, in dit geval filmmakers, hun werk, uitdagingen en wellicht ook oplossingen voorleggen aan collega’s. Een gestructureerd overleg zeg maar, waarin je van elkaar probeert te leren.

Voor een pilottraject, een proefversie om te kijken of het aanslaat, werken Go Short (het internationale kortfilmfestival in Nijmegen) en Coaching in de Cultuur (een initiatief dat organisaties en individuen in de cultuursector begeleidt) aan een reeks intervisiebijeenkomsten, met name voor Nederlandse filmmakers. De sessies, die naargelang opkomst worden gehouden in Nijmegen of Amsterdam, vinden plaats onder begeleiding van een lid van Coaching in de Cultuur. De eerste bijeenkomst was vandaag: “De makers hebben een diverse achtergrond enervaringsniveau. Ze waren enthousiast om eraan te beginnen!” laat Kirsten Ruber weten. De directeur van Go Short hoopt dat het project aanslaat en niet beperkt blijft tot drie sessies. Er volgen nog twee bijeenkomsten op 2 juni en 8 september – meer info kun je hier vinden.

Workshops

Voor de geïnteresseerden die liever van thuis uit bijleren, zijn er ook nog online te volgen workshops waarvan de deadlines later deze week vallen. Zo is er de derde editie van de TFL Next training, een programma dat is bedoeld voor regisseurs en scenarioschrijvers met een project in de kinderschoenen. Tijdens verschillende workshops moeten de filmmakers hun projecten verbeteren en worden ze in contact gebracht met professionals uit de internationale filmsector. Aanmelden voor de workshops in juni en juli kan nog tot 13 mei. 

Deze week loopt ook de inschrijvingsronde voor een training rond audiovisuele archivering ten einde. De deadline is 11 mei. Tijdens FRAME, het opleidingsprogramma van het Frans Nationaal Audiovisueel Instituut, kunnen ook Nederlanders bijleren over het beheer, de digitalisering en het hergebruik van audiovisuele producten. Die lessen vinden plaats van 8 tot 10 en van 13 tot 15 juni.

Dag van Europa

Op 9 mei werd de ondertekening van de Schumanverklaring in 1950, een belangrijke stap in de richting van de Europese Unie zoals we die vandaag kennen, gevierd. Maar Europadag krijgt een cultureel staartje, zo vinden er donderdag en vrijdag in heel Europa liveoptredens plaats. Op het programma ook een optreden van de Nederlandse band Baby’s Berserk in de Melkweg in Amsterdam.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie