Muzikale ode aan Europa in de Melkweg

2 min. leestijd

Om en nabij 30 jaar geleden werden de beginselen van de Europese Unie, zoals we die vandaag de dag kennen, gelegd. Gegrond op een drang naar verbondenheid die herleid kan worden tot de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, nog eens 35 jaar terug in de tijd. Dat mag gevierd worden, bedachten de lidstaten al in 1985, en daarom wordt er op 9 mei stilgestaan bij de vrijheid en eenheid in Europa op Europadag. Maar is daar wel oor naar op een maandag? Geen nood: in het weekend dat erop volgt, kun je in ieder geval naar één van de 15 poppodia met liveoptredens ter ere van de Europese eenheid.

Europese podia of podium voor Europa?

Europadag is het jaarlijkse feest waarbij de verjaardag van de Schuman-verklaring, de impuls voor nieuwe Europese samenwerking en daarmee de aanzet voor wat later de Europese Unie zou worden, wordt gevierd, met liveoptredens door heel Europa op 12 en 13 mei. 

En daar doet ook Nederland aan mee, bijvoorbeeld in de Melkweg in Amsterdam. Met ondersteuning van Creative Europe, het subsidieprogramma van de Europese Unie, maakt het poppodium en cultureel centrum de vloer vrij voor de Nederlandse band Baby’s Berserk:

Opmerkelijk: de organisatie die het evenement in goede banen moet leiden, Liveurope, riep de Europese instellingen eerder deze week nog op om de ondersteuning van de muzikale sector te versterken. Dat kan door beter onderzoek naar de noden van de culturele tak en erkenning van het belang van de muzieksector in NextGenerationEU, het economische herstelplan dat door de Europese Raad werd opgesteld voor de coronacrisis. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie