Commissie wil dat afschieten wolf makkelijker wordt bij overlast

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie doet het voorstel om de wolf ‘beschermd’ te maken. Nu heeft het dier nog de status van ‘strikt beschermd’. 

“De terugkeer van wolven is goed nieuws voor de biodiversiteit in Europa”, zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. “Maar de concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio’s is een werkelijk gevaar geworden, vooral voor vee. Om concentraties van wolven actiever te beheren, vragen lokale autoriteiten om meer flexibiliteit.”

Onder de status ‘beschermd’ kan op een dier gejaagd worden wanneer het overlast veroorzaakt. Wel gelden er strikte regels en moeten landen het behoud van de soort waarborgen. 

De EU gaat zelf niet over die status. In 1979 is deze onder de Conventie van Bern afgesproken – een internationaal akkoord tussen met name Europese landen en een paar Afrikaanse en Aziatische landen. Wanneer een gekwalificeerde meerderheid van de EU-landen akkoord gaat met het voorstel van de Commissie, kan de EU met de andere ondertekenaars van de Conventie gaan onderhandelen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie