Column Cijfers en feiten | In Roemenië hebben populisten wind in de zeilen: door economische tegenwind?

2 min. leestijd
Bucharest, Romania – Parliament palace.

Roemenië staat op een tweesprong: slaat het land scherp rechtsaf richting Rusland, of blijft men op koers, pro-EU, pro-NATO en pro-Oekraïne? In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kwam de extreemrechtse kandidaat Călin Georgescu als winnaar uit de bus. Vanuit het niets. Dankzij digitale manipulaties, onder andere via TikTok, hoogstwaarschijnlijk door Rusland. Vorige week, bij de parlementsverkiezingen, behaalden de westers georiënteerde partijen wel een meerderheid. Maar de populisten hebben duidelijk de wind in de zeilen. Komt dat door economische tegenwind?

Groei

Niet echt. De grafiek – die is ontleend aan een artikel in het tijdschrift Comparative Southeast European Studies – laat de groei van het bbp per hoofd van de bevolking zien tussen 2011 en 2022. De cijfers zijn gecorrigeerd voor verschillen in koopkracht; met een euro kun je in Roemenië nu eenmaal meer kopen dan bijvoorbeeld in Nederland, waar niet alleen de inkomens maar ook de prijzen en huren veel hoger liggen.

De grafiek toont dus de groei van het bbp per hoofd van de bevolking, gemeten in koopkrachtpariteiten, voor elf lidstaten in Midden- en Oost-Europa. 100 is daarbij het EU-gemiddelde van de 27 lidstaten. Alle elf ‘nieuwe’ lidstaten zitten nog onder dat EU-gemiddelde. Maar de meeste landen komen wel steeds dichter bij dat voortschrijdende gemiddelde – met Slowakije als de grote uitzondering.

Beter dan gemiddeld

Roemenië (zie de donkerrode lijn) heeft het daarbij duidelijk beter dan gemiddeld gedaan. Het land heeft vanaf de voorlaatste plaats op de ranglijst een paar lidstaten ‘ingehaald’. Zo’n gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking zegt natuurlijk niet alles over hoe het een individuele Roemeen vergaat en de verschillen tussen stad en platteland zijn nog steeds groot, maar van economische stagnatie is de afgelopen tien jaar zeker geen sprake geweest.