Charles Michel stapt tóch niet op als Raadsvoorzitter

2 min. leestijd

Charles Michel heeft besloten toch niet vervroegd te stoppen als Raadsvoorzitter om mee te doen aan de Europese verkiezingen. Dit kondigde hij gisteravond zelf aan op Facebook. Mogelijk hebben de paar dagen woelen door acute rugpijn, waardoor hij niet bij de voorbespreking van een belangrijke tussentijdse Europese top kon zijn, hem tot inkeer gebracht. Deze top moet hij over een paar dagen voorzitten.

De beslissing van Michel om al deze zomer te stoppen als voorzitter van de Europese Raad – terwijl zijn termijn eigenlijk tot december duurt – werd de afgelopen weken hevig bekritiseert. Politici en diplomaten noemden het “egoïstisch” en “onverantwoord” om zijn eigen carrière voorrang te geven op het Europees belang.

Dit heeft alles te maken met de Europese regels over opvolging bij voortijdig terugtreden. Die schrijven namelijk voor dat het stokje dan overgenomen wordt door de premier van het EU-voorzittende land. En laat dat vanaf juli nou net de Hongaarse Europa-criticus Viktor Orban zijn.

Michel verklaart nu dat hij wil voorkomen dat zijn vertrek “het Europese project schaadt”. Hij benadrukt dat hij zich wil blijven focussen op zijn missie en zijn “verantwoordelijkheden met vastberadenheid zal voortzetten”.

Nu Michel heeft besloten zijn termijn netjes af te maken, is deze zorg van de baan voor de komende maanden. Zijn opvolger zal zoals gebruikelijk worden gekozen na de Europese verkiezingen van juni, en Michel zal zich pas na afloop van zijn termijn bezinnen op zijn volgende carrièrestap.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie