Charles Michel stapt op: wie wordt de nieuwe Raadsvoorzitter?

Raadsvoorzitter Charles Michel stapt in juli op. Zijn besluit doet veel stof opwaaien. Ook wordt nagedacht over de vraag wie hem op dat cruciale moment moet vervangen. Er vallen al een aantal namen, onder wie ook enkele Nederlanders.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, legt in juli vroegtijdig zijn taken neer. Michel wil deelnemen aan de Europese verkiezingen van juni en gaat wellicht een zetel winnen. Dat betekent dat de positie van Raadsvoorzitter op een cruciaal moment vrijkomt. In Brussel wordt al gespeculeerd over wie Michel gaat vervangen. De naam van Mark Rutte valt, maar ook die van Frans Timmermans.

Hongarije

De termijn van de Belgische Charles Michiel loopt eigenlijk tot november dit jaar. Afgelopen weekend kondigde hij echter aan lijsttrekker te worden voor de Franstalige Hervormingsbeweging (MR). De partij weet iedere verkiezingen zo’n twee tot drie zetels binnen te halen en Michel kan dus op een van die zetels rekenen. Zijn functie als Raadsvoorzitter is niet uit te voeren als hij ook Europarlementariër is, dus stapt hij op.

Zijn beslissing deed behoorlijk wat stof op waaien. Als er, volgens Europese regels, geen vervanger is wanneer Michel vertrekt, neemt de premier van het EU-voorzittende land zijn taken over. En laat dat nu net het Hongarije van Europa-criticus Viktor Orban zijn. Het zou kunnen betekenen dat Orban na de verkiezingen een tijdje aan het roer staat, precies op het moment waarop regeringsleiders bepalen wie de nieuwe Commissievoorzitter wordt.

Wie volgt Michel op?

Volt-lijsttrekker Reinier van Lanschot noemt het onverantwoord van Michel om vroegtijdig te stoppen, terwijl Hongarije het voorzitterschap in handen heeft. Europarlementariër Dorien Rookmaker (MDD) zinspeelt op een mogelijke baan voor Rutte. Ze vindt hem niet geschikt als NAVO-baas, een positie die Rutte graag zou bekleden, en denkt dat Rutte kans maakt om Michels opvolger te worden. Maar wie wordt er in Brussel nog meer genoemd?

Er is de Portugese premier Antonio Costa. Vorig jaar gaf hij nog aan graag voorzitter van de Europese Raad te willen worden. Zijn kansen zijn echter flink gedaald nadat hij in eigen land opstapte, toen hij in een corruptieschandaal verwikkeld raakte. Ook de naam van de Deense premier, Mette Frederiksen, wordt genoemd. Ambtenaren en diplomaten vertelden de Financial Times dat ze een mooie kans maakt. Vorig jaar werd Frederiksen ook al genoemd als mogelijke concurrent van Rutte voor de positie van secretaris-generaal bij de NAVO.

Ook de namen van de Spaanse premier Pedro Sanchez en Italiaanse oud-premier Mario Draghi vallen sinds de aankondiging van Michel. Opvallend is dat diplomaten ook praten over Frans Timmermans. Timmermans was eerder Eurocommissaris voor Klimaat en de rechterhand van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Hij deed mee aan de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen in de hoop premier te kunnen worden, maar wist niet genoeg zetels binnen te halen. Nu is hij Tweede Kamerlid.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie