Speelschema | Europees Parlement herdenkt Holocaust, hoe verder met de steun aan Oekraïne

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

In het Europees Parlement wordt vandaag de Holocaust herdacht. Verder bespreekt de Tweede Kamer de agenda voor de speciale Europese top van volgende week.  

Toespraak

Waar de Europese Commissie al eerder deze week een Holocaustherdenking organiseerde, vindt er in het Europees Parlement vandaag een speciale zitting plaats. Ter ere van de internationale herdenkingsdag op 27 januari, spreekt Holocaust-overlevende Irene Shashar vandaag de Europarlementariërs toe. De herdenking begint om half twaalf en is live te volgen.

Europese top

En dan nog even naar Den Haag. Hier bespreekt de commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer vanmiddag de agenda voor de extra Europese top op 1 februari. Deze extra top staat in het teken van “financiële kwesties”, in de woorden van de recent opgestapte Raadsvoorzitter Charles Michel.

De belangrijkste financiële kwestie is langdurige steun aan Oekraïne. In december werd hier ook al over gesproken, maar het lukte niet om de Hongaarse premier Viktor Orbán – als enige – te overtuigen van het steunpakket. Omdat het om een aanpassing aan de begroting gaat, moeten alle lidstaten instemmen.

Er was eerder gesuggereerd om het Hongaarse veto te omzeilen, maar de intentie blijft om een akkoord met alle 27 lidstaten te bereiken. Ook Nederland blijft inzetten op een unaniem akkoord, zo luidt het officiële standpunt. Maar, “indien dat niet haalbaar blijkt, dan dient zo snel mogelijk alternatieve financiering voor Oekraïne overeengekomen te worden.”, zo schrijft het kabinet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie