CDA bijeen op Europaconferentie

Na twee jaar stilte organiseerde de CDA-delegatie van de EVP-Fractie in het Europees Parlement gisteren haar elfde Europaconferentie.

2 min. leestijd

Dit jaar vond de conferentie plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag onder het thema ‘Europese strategische autonomie in een verschuivende wereldorde’. Europarlementariër Esther de Lange nam daarbij het voortouw. Ook Wopke Hoekstra, Minister van Buitenlandse Zaken, was erbij. Als laatste sprak Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, via videoverbinding de conferentie toe.

Bijpraten

Deze elfde editie van de Europaconferentie was was vooral een bijpraatsessie voor het CDA. Esther de Lange was verheugd dat dit, na twee jaar corona, eindelijk weer in levende lijve gedaan kon worden. Er staat een hoop op de Europese agenda, vertelde ze. Zo bracht zij verschillende kwesties ter sprake die op Europees niveau momenteel belangrijk zijn, die in Brusselse kringen ’strategische autonomie’ wordt genoemd: onder meer de rol van defensie, de energiecrisis en de zeggenschap over strategische sectoren kwamen voorbij. Verder was De Lange blij met de kandidatuur van Oekraïne als EU-lidstaat te maken. Maar echt lidmaatschap, benadrukte zij, is nog ver weg. 

Onafhankelijkheid voorop

Ook minister Hoekstra werd opnieuw aan de tand gevoeld over de veranderende wereldorde en over Oekraïne. Hij noemde de situatie rondom de oorlog tussen Oekraïne en Rusland een aanjager voor problemen die al langer aan de hand waren. Gevraagd naar het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne benadrukte hij dat de criteria om lid te worden van de EU voor Oekraïne niet anders zijn dan voor andere kandidaat-lidstaten. Alle landen binnen de Europese Unie hebben immers gelijke rechten en plichten. 

Verder sprak Hoekstra over het belang van Europese onafhankelijkheid. Europa moet zelfstandiger worden, was zijn belangrijkste boodschap. ‘Strategische autonomie’, de term viel weer, moet volgens minister Hoekstra daarom zorgen voor sterkere onafhankelijkheid in bijvoorbeeld de energieproductie, maar ook in de productie van voedsel en technologie. De voornaamste voorbeelden daarvan zijn het gas uit Rusland en technologie uit China. Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie is de EU voor 90% afhankelijk van investeringen buiten de EU. Dat moet anders, zei Hoekstra. “Als we er samen de schouders onder zetten krijgen we alles voor elkaar.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie