Bijna alle EU-lidstaten waren recent doelwit van Russische propaganda

25 van de 27 Europese lidstaten zijn de afgelopen maanden blootgesteld aan Russische desinformatie, stelt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een gevaar voor de aankomende Europese verkiezingen?

2 min. leestijd
Bron afbeelding: iStockphoto, 2017.

De Franse overheid heeft in totaal 31 nieuwe websites ontdekt waarop pro-Russische propaganda en nepnieuws wordt verspreid binnen de EU. Dat stelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot tijdens een persconferentie samen met zijn Duitse en Poolse collega’s. In totaal zou het aantal pro-Kremlin-websites in de EU nu neerkomen op 193.

Deze berichten worden vervolgens weer gedeeld op sociale media. Hier gaan heel wat video’s  rond met desinformatie over de Europese verkiezingen. Hierin wordt bijvoorbeeld gezegd dat deze niet eerlijk verlopen. Ook gaat er veel nepnieuws rond over polariserende kwesties als klimaatverandering en migratie.

Angst voor verkiezingen

Met het oog op de Europese verkiezingen in juni maken Europese leiders zich steeds meer zorgen. Volgens Barrot zou de desinformatie op de betreffende websites er namelijk vooral op gericht zijn de “publieke opinie” te ontregelen voor de stembusgang.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Digi & Data

“2024 is een jaar van belangrijke verkiezingen, in Europa en daarbuiten,” stellen de drie ministers in een gezamenlijke verklaring. “We zullen geen enkele poging tot inmenging in onze democratische processen tolereren.”

Barrot roept sociale media – waaronder Facebook, en Instagram en Tiktok – dan ook op om alle websites te blokkeren die “deelnemen aan een buitenlandse inmengingsoperatie.”

Onderzoek

Ook in Brussel rommelt het. Recent riep et Europees Parlement de Europese Commissie al op om iets te doen tegen de groeiende Russische inmenging voordat het straks te laat is.

Dat lijkt nu ook te gaan gebeuren. Er gaan steeds meer berichten rond dat de Commissie binnenkort een onderzoek zal openen naar Meta. Dit is het bedrijf achter grote sociale mediaplatformen als Instagram en Facebook.

Het bedrijf doet namelijk te weinig tegen (onder andere) Russisch nepnieuws op haar platformen. Al zal de Commissie het waarschijnlijk houden op “bredere buitenlandse inmenging” om zo Rusland niet direct te benoemen.

Nederland

De namen van de getroffen lidstaten zijn niet bekend gemaakt, gezien de schaal van de inmenging is het waarschijnlijk dat Nederland hier onderdeel van uitmaakt.

Onlangs kwam ook naar buiten dat Europese politici zouden zijn betaald voor het verspreiden van pro-Poetin-propaganda. Ze zouden steekpenningen hebben aangenomen van het Kremlin. Naar Europarlementariër Marcel de Graaf (FvD) loopt om deze reden een onderzoek.