Brussel opent onderzoek naar desinformatie op Facebook en Instagram

Verschillende Europese media berichten dat de Europese Commissie binnenkort een onderzoek naar Meta start. Het bedrijf zou onvoldoende hebben ingegrepen tegen desinformatie uit onder meer Rusland.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Online nepnieuws en verkiezingen: ze kunnen een giftige cocktail vormen. Met het oog op de Europese verkiezingen gaan er in Brussel steeds meer stemmen op om in te grijpen voor het te laat is. Tijdens de laatste stemming in het voltallige Europees Parlement riepen Europarlementariërs de Europese Commissie nog op iets te doen tegen – met name Russische – desinformatie. 

Niet eerlijk

Op sociale media gaan er heel wat filmpjes rond met nepnieuws over de Europese verkiezingen. Die zouden volgens deze filmpjes niet eerlijk verlopen. Ook wordt er heel wat nepnieuws verspreid over polariserende onderwerpen als migratie. Na de Europese verkiezingen van 2019 stelde de Europese Commissie ook al vast dat er veel nepnieuws over de onderwerpen rondging. Ook richtte veel nepnieuws zich op het afdragen van soevereiniteit van de lidstaten aan Brussel.

De Europese Commissie wil binnenkort een onderzoek openen naar Meta, het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram. De Commissie vermoedt dat het bedrijf onvoldoende doet om nepnieuws tegen te gaan op hun platform.

Moeilijk te rapporteren

Volgens The Financial Times maakt men zich vooral zorgen over Russische pogingen om de Europese verkiezingen van 6 juni te beïnvloeden. Naar verwachting zal de Commissie Rusland evenwel niet bij naam noemen en het enkel hebben over “bredere buitenlandse inmenging”.

Concreet zou Meta’s systeem waarmee gebruikers gevaarlijke content kunnen rapporteren niet voldoende gebruiksvriendelijk zijn. De nieuwe Europese regels voor techplatforms (Digital Services Act) verplicht Meta daartoe. Het schenden van die regels kan in het ergste geval leiden tot een boete van zes procent van Meta’s wereldwijde omzet. Op basis van Meta’s omzet in 2023 zou het dan al snel om zo’n 7,5 miljard euro gaan.

De jongste jaren lag Brussel herhaaldelijk op ramkoers met grote techbedrijven. Zo mochten Google en Apple al miljardenboetes ophoesten voor schendingen van de Europese concurrentieregels. In de zomer kreeg Meta nog te horen van de Europese rechter dat het de privacyregels schendt

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie