64 procent meer illegale EU-grensoversteken dan vorig jaar

330.000 mensen zijn het afgelopen jaar illegaal de grens met de Europese Unie overgestoken. Dat is ruim de helft meer dan vorig jaar.

2 min. leestijd

De hoeveelheid illegale oversteken bij de grens van de Europese Unie is aanzienlijk gestegen. Het Europees agentschap voor grensbewaking, Frontex, heeft dat vrijdag in een jaaroverzicht van 2022 laten weten. Vergeleken met 2021 zijn er 64 procent meer illegale grensoverschrijdingen geregistreerd, zo blijkt uit de cijfers. Het gaat om zo’n 330.000 mensen.

De afgelopen jaren bestond deze groep telkens 100.000 tot 200.000 mensen. Sinds 2016 zijn er niet zoveel mensen meer illegaal de Europese grenzen overgestoken als in het afgelopen jaar, laat Frontex weten. Het ging toen om een half miljoen: de nasleep van het voorgaande jaar, waarin ruim anderhalf miljoen mensen op illegale wijze de EU-grens over probeerden te steken.

Dat in de afgelopen twee jaar zijn heel wat minder mensen aan de grenzen werden geregistreerd, dat is volgens het agentschap deels te verklaren door de restricties die de Covid-19-pandemie met zich meebracht.

Bijna de helft van deze groep mensen komt de Europese Unie binnen via de Westelijke Balkan. Zo’n 42.800 mensen staken over via de oostelijke Middellandse Zeeroute bij Turkije. De vluchtelingen komen veelal uit Syrië, Afghanistan en Tunesië. Ongeveer negentig procent van de gevallen zijn mannen, en bij bijna een tiende van de gevallen gaat het om kinderen.

Onrustig vaarwater

Het grensagentschap Frontex is al enige tijd onderhevig aan kritiek. De instelling is al jaren verwikkeld in schandalen rondom het illegaal terugduwen van vluchtelingen over de grens, zogeheten pushbacks. Ook liep er een onderzoek van de Europese antifraudewaakhond (OLAF) naar intimidatie en wangedrag binnen het agentschap. In april stapte de directeur op in anticipatie op het onderzoek, inmiddels staat een Nederlander aan het roer van de instelling. Onlangs keurde het Europees Parlement de begroting van het agentschap af, een actie die gelezen kan worden als een motie van wantrouwen.