Wissel bij de Europese grenswacht: Nederlander neemt de leiding

De Nederlander Hans Leijtens is verkozen tot nieuwe directeur van het Europees agentschap voor de grensbewaking en de kustwacht (Frontex).

1 min. leestijd

Dat maakte de raad van bestuur van Frontex bekend na afloop van een buitengewone vergadering. Tijdens die vergadering is besloten om Leijtens – die nu nog Commandant der Koninklijke Marechaussee is – als nieuwe directeur van het agentschap te benoemen. 

Nieuw tijdperk?

Begin deze maand droeg het Europees Parlement Leijtens nog voor als meest geschikte kandidaat voor de topbaan. Om tot die keuze te komen ondervroeg het Europees Parlement drie kandidaten: de Nederlander Hans Letijens, de Kroatiosche Terezija Gras en de Letse Aija Kalnaja. De raad van bestuur van Frontex moest weliswaar rekening houden met het advies van het Europees Parlement, maar was alsnog vrij om zijn eigen keuze maken. Nu is bekend dat Leijtens definitief winnaar uit de bus is gekomen. 

Leijtens staat voor een enorme uitdaging. Hij zal het beleid van Frontex over een andere boeg moeten gooien dan zijn voorganger Fabrice Leggeri. Die stapte op als directeur van Frontex na ophef over mensenrechtenschendingen en allerlei andere misstanden binnen de Europese grens- en kustwacht. De Europese fraudepolitie bevestigde vorige maand nog dat Frontex daadwerkelijk schuldig is aan illegale pushbacks van migranten aan de buitengrenzen van de Europese Unie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie