Frontex-topman Leggeri stapt op: ‘goede stap’ volgens Strik

2 min. leestijd

Na aanhoudende opspraak bij het grensagentschap van de Europese Unie, Frontex, is vrijdagochtend topman Fabrice Leggeri opgestapt. Het grensagentschap was al verschillende jaren verwikkeld in schandalen rondom het illegaal terugduwen van vluchtelingen over de grens, ook wel pushbacks genoemd. Ook liep er een onderzoek van de Europese antifraudewaakhond (OLAF) naar intimidatie en wangedrag binnen het agentschap. De Fransman die sinds 2015 aan de top staat bij Frontex was met zijn ontslag de publicatie van het onderzoek een stap voor.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik is het opstappen van Leggeri een noodzakelijke eerste stap om schoon schip te maken, maar hier moet het niet bij blijven. Strik had de leiding over een onderzoek dat het Europees Parlement vorig jaar deed naar de rol van Frontex bij pushbacks.

Alle geloofwaardigheid verloren

Eerder deze week bracht een journalistiek onderzoek van verschillende Europese kranten, waaronder Le Monde en Der Spiegel, aan het licht dat Frontex betrokken is bij het illegaal terugduwen van vluchtelingen over de grens. Frontex stuurde tussen maart 2020 en september 2021 ten minste 957 vluchtelingen terug bij de Egeïsche Zee. Leggeri heeft altijd ontkend dat de pushbacks plaatsvonden.

Strik reageerde in The Guardian op het onderzoek en zei dat Leggeri alle geloofwaardigheid heeft verloren om de grondrechten te beschermen. Ze pleitte voor een fundamentele verandering in het bestuur van Frontex.

Eerste stap op weg naar herstel

Met het ontslag van Leggeri ontslag hoopt de GroenLinks Europarlementariër dat dit de eerste stap is op weg naar herstel van de rechtsstaat aan de buitengrenzen van de Europese Unie. De Europese Commissie zal nieuwe kandidaat-directeuren voorstellen. Deze zullen worden ondervraagd door het Europees Parlement, die daarna een aanbeveling zal doen aan de EU-landen. “Het is van groot belang dat de Europese Commissie en het Europees Parlement een directeur zullen voordragen die pushbacks op geen enkele wijze tolereert,” zegt Strik.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie