Wie of wat krijgt de Europese erfgoedprijs?

Wie is de beste Europese erfgoeddeskundige, conservator of onderzoeker? Elk jaar reikt Europa Nostra de Europese erfgoedprijs uit. Kanshebbers kunnen nu genomineerd worden.

2 min. leestijd
Doorn, The Netherlands, june 2020: Maarten Martenshuis. Coach house, Event location, Zonheuvel, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De erfgoedorganisatie Europa Nostra zet zich sinds 1963 in voor cultuur, zelfs buiten de grenzen van de Europese Unie: de club is in veertig landen actief. De organisatie staat los van de Europese Unie, maar haalt daar wel het grootste deel van zijn inkomsten vandaan. Europa Nostra stelt jaarlijks een lijst op met de zeven meest bedreigde erfgoederen, om mensen tot actie aan te sporen. Die lijst haalde Nederland dit jaar met fort Crevecoeur.

Een andere competitie is de European Heritage Awards. Die bestaat uit vijf categorieën: conservatie, onderzoek, educatie, maatschappelijke betrokkenheid en de wat vage categorie ‘Heritage Champions.’ Tot 25 november kunnen nominaties worden ingestuurd voor de prijsuitreiking. De prijs kan naar een architect, ontwerper of onderzoeker gaan, maar ook naar lokale gemeenschappen of erfgoedorganisaties. Vorig jaar vielen er dertig prijzen, voor deelnemers uit achttien verschillende landen.

Aanmelding

De Nederlandse winnaar onder de winnaars: Erfgoed Gezocht. Dat was een grootschalig burgerwetenschapsproject van de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht. Wetenschappers en burgers hebben voor dat project samen archeologisch onderzoek gedaan naar de Utrechtse Heuvelrug. Vrijwilligers konden achter hun computer speuren naar grafheuvels, akkers en karrensporen en zo een bijdrage leveren aan de bescherming van Utrechts erfgoed.

Aanstormende erfgoed-projecten, en -medewerkers kunnen zich nu melden bij Europa Nostra. Een groep van deskundige erfgoedprofessionals kiest uit dertig prijsontvangers vijf uitverkorenen die een geldsom van 10.000 euro ontvangen. De rest valt eeuwige roem en een goed verhaal over fondsaanvragen ten deel.


Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie