Eind deze maand is het zover. Wereldleiders, politici, lobbyisten en activisten reizen dan af naar Dubai voor de klimaattop van de Verenigde Naties, de COP28. In Dubai maken landen afspraken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat is in ieder geval de bedoeling.
In Brussel kijkt men er al langer naar uit. De Europese Commissie heeft immers grote duurzame ambities en ook vanuit het Europees Parlement komt de oproep: doe nu eindelijk eens samen iets aan het klimaat!
Hoge inzet
Het is de taak van kersverse klimaatcommissaris Wopke Hoekstra om de EU in Dubai te vertegenwoordigen. Hij verontschuldigde zich nog in het Europees Parlement omdat hij nog even moest wennen aan zijn rol. “Ik ben gewend om op iedere vraag en opmerking antwoord te geven”, zei hij in een debat over de COP28. Dat is gebruikelijk in de Tweede Kamer. “Maar ik heb gehoord dat dat hier niet gaat, dus ik zal het kort houden”.
In die korte samenvatting noemt hij de klimaattop een cruciaal moment. Hoekstra en de Commissie willen hoog inzetten. “Volgende generaties verwachten dat wij verantwoordelijkheid nemen”. En de tijd waarin dat nog mogelijk is, is kort, geeft hij toe. De aarde wordt steeds warmer, extreem weer zorgt voor voedsel- en watertekorten en om er iets aan te doen is samenwerking over heel de wereld nodig.
Fossiele brandstoffen
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) ziet dat ook. Hij is er eind november ook bij in Dubai. In het debat herhaalt hij nogmaals waarom het allemaal zo belangrijk is. “De wereld is op weg naar een opwarming van 2,5 tot 2,9 graden”. De aankomende VN-klimaattop is volgens hem hét moment om een andere route in te slaan. Hoe? Door te stoppen met subsidies voor fossiele brandstoffen, meent Eickhout.
Nederland, maar ook andere landen, hanteren belastingsmaatregelen die indirect een financieel voordeel opleveren voor fossiel energieverbruik. Dat speelt het gebruik van fossiele brandstoffen dus in de hand. En daar moet een einde aan komen. Hoekstra deelt die mening met Eickhout. Hij hoopt ook andere landen buiten de EU ervan te overtuigen met fossiele subsidies te stoppen. EU-landen hebben al toegezegd die subsidies uit te faseren.
Klimaatrechtvaardigheid
En dan zijn er nog de arme landen die het meest lijken te lijden onder de opwarming van de aarde. Ja, in Nederland zal het warmer worden en moeten dijken verhoogd worden om ons te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel. Maar grote droogtes of heftige regenval hebben hier nog niet geleid tot honger of grote overstromingen. Het lijkt bijna oneerlijk. Landen als Pakistan dragen amper bij aan de CO₂-uitstoot maar kampen wel met dodelijke overstromingen als gevolg van klimaatverandering.
Mohammed Chahim, Europarlementariër namens de PvdA, gaat ook naar de top. Hij wil dat er ook naar hen gekeken wordt. “Klimaatrechtvaardigheid is nog nooit zo belangrijk geweest”. Ook Hoekstra wil erop inzetten. Tijdens het debat in Straatsburg benadrukt hij nogmaals dat er een fonds moet komen om ook landen zoals Pakistan te helpen zich te weren tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hoekstra beloofde eerder al een financiële bijdrage uit Brussel.
Ondanks de hoge inzet en de goede bedoelingen van de EU gaat het moeilijk worden, denkt Hoekstra. De spanningen in de wereld, de oorlog in Oekraïne, het conflict tussen Israël en Hamas en de ruzie tussen de VS en China, zorgen voor een verre van ideaal klimaat om samen tot één plan te komen.
Van gas uit Groningen tot de klimaatplannen van Eurocommissaris Wopke Hoekstra: elke vrijdag ontvang je een overzicht van de ontwikkelingen in de nieuwsbrief Klimaat & Energie.