Waar is Frans?

2 min. leestijd
ENVI Extraordinary meeting – Exchange of views with Executive Vice-President Frans Timmermans on the effects of the war in Ukraine on climate policies and on the European Green Deal

Eurocommissaris Frans Timmermans is dezer dagen in Nederland. Gisteren bezocht hij Maastricht, vandaag is Timmermans in Leeuwarden.

Beide bezoeken staan in het teken van de energietransitie. Alleen een visite van Timmermans aan Healix in Maastricht gisteren stond dat niet. Healix houdt zich bezig met het oplossen van het wereldwijde plasticprobleem. Timmermans opende het recyclebedrijf gisteren officieel. Op zijn Instagrampagina roemde hij de werkzaamheden van Healix, dat zich voor een groot deel richt op het recyclen van visnetten en landbouwplastics.

Poetin gaat verliezen

Daarnaast bezocht Timmermans een woonwijk in Kerkrade die energiezuinig gemaakt gaat worden. Ze krijgen zonnepanelen en een speciaal watersysteem. Het project heet SUPERLOCAL en past goed binnen de portefeuille van Timmermans. Want het energiezuinig maken van woningen speelt een belangrijke rol in de energietransitie.

Ook zat Timmermans in het L1-programma AvondGasten Europa. Daar ging het onder andere over de oorlog in Oekraïne. ‘’Poetin gaat dit verliezen’’, zei Timmermans bij L1. Ook noemde hij een strategische samenwerking met Oekraïne een optie voor de korte termijn. Een lidmaatschap van de Europese Unie is volgens hem nog wel ver weg: ”Wat we wel veel sneller kunnen doen, is Oekraïne meenemen in een aantal ontwikkelingen in Europa’’, zei hij in de talkshow. Ook ging hij in op de door de oorlog veroorzaakte energiecrisis.

Later donderdagavond zat hij in de talkshow Jinek. Daar legde hij uit zo snel mogelijk van het Russische gas af te willen. Timmerans wil tegen het einde van dit jaar 2/3 minder Russich gas importeren.

Leeuwarden

Vrijdag is Timmermans in Leeuwarden, ook daar gaat het over de energietransitie. Hij krijgt in Leeuwarden een aantal voorbeelden van de lokale maatregelen tegen klimaatverandering te zien. Zo staat er een wandeling door het oostelijk deel van de stad op de planning, waar Timmermans met bewoners spreekt over het tegengaan van de energiearmoede.

En Timmermans bezoekt de WaterCampus, een gerenommeerd instituut dat zich bezighoudt met watertechnologie. Daar krijgt hij een presentatie over de rol van water in de circulaire economie.

Vrijdagmiddag zit het Nederlandse bezoek van Timmermans erop, dan keert hij weer terug naar Brussel. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie