Waar is Frans?

In Ankara, Turkije. Daar zal de vicevoorzitter van de Europese Commissie de Turkse ‘first lady’ en ook enkele ministers spreken. Rode draad: de groene plannen van Turkije.

2 min. leestijd

Frans is in Ankara, in Turkije. Waar de vicevoorzitter van de Europese Commissie de Turkse ‘first lady’ Emine Erdogan zal ontmoeten, maar ook met de Turkse ministers van Buitenlandse Zaken en Milieu in gesprek zal gaan over de situatie in Oekraïne en over de transitie naar een groene toekomst om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken.

Aan tafel

Tegen de achtergrond van de Russische agressie in Oekraïne wil de Europese Unie de banden met internationale partners behouden en versterken. Zo staat het bezoek van Timmermans aan Ankara, waar hij medevoorzitter is van de tweede EU-Turkije Klimaatdialoog, in het teken van een gezamenlijke klimaataanpak. Hoever staan de twee regio’s in de overstap naar herbruikbare energie en wat kan beter?

In het notitieboekje van Timmermans zal ook een andere opdracht staan: Turkije aanmoedigen om de nationale klimaatplannen rond CO2-vermindering aan te scherpen zodat deze overeenstemmen met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, het internationale verdrag uit 2015 waarin 195 landen, waaronder Turkije, hebben afgesproken de wereldwijde CO2-emissie te verminderen.

Wat vinden de Turken van Brussel?

Naast de energiecrisis, klimaatkwestie en geopolitieke spanningen door de oorlog in Oekraïne zal het aan tafel ook gaan over de banden tussen Turkije en de Europese Unie. Zo worden er steeds meer belangrijke ontmoetingen georganiseerd, zogeheten ‘high level dialogues’ zoals die met Timmermans, om de agenda’s op elkaar af te stemmen. Het begin van een stabiele relatie, maar zitten de Turken daar wel op te wachten? 

Uit een recent verschenen onderzoek van The German Marshall Fund of the United States – een Amerikaanse denktank die de relatie tussen Noord-Amerika en Europa wil verbeteren – blijkt dat vooral jonge Turken (leeftijd 18 tot 24) positief staan tegenover de Europese Unie. Over het algemeen zouden de Turken Europa ook als de belangrijkste internationale partner van Turkije beschouwen. De studie, met ruim 2800 respondenten uit 27 Turkse provincies, concludeert dat veel Turken geloven in Europa als het aankomt op het aanpakken van globale problemen zoals klimaatverandering. 

Sinds de invasie in Oekraïne hebben de Turken minder vertrouwen in Rusland als internationale partner. De studie voegt er overigens nog aan toe dat steeds meer Turken vinden dat het land beter in zijn eentje handelt op het wereldtoneel. Het zou inmiddels gaan om een kwart van de ondervraagden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie