Tussen de jongeren. Van kleding en make-up tot smartphone en elektrische step, onze consumptie heeft invloed op de planeet. Hoe kunnen we daar verantwoord mee omgaan? Die vraag ligt op tafel tijdens de Europese Klimaatpact Jongerendialoog (European Climate Pact Youth Dialogue). Jonge Europeanen mogen daar hun zorgen, uitdagingen en oplossingen voorleggen aan vicevoorzitter van de Europese Commissie. Kent Timmermans zijn pappenheimers?
Achter het scherm en in de zaal
De jeugd laat er geen gras over groeien: “Waar denkt u aan bij duurzame consumptie?”, de eerste vraag aan het adres van Timmermans. Het antwoord in drieluik: minder verspillen, hergebruik (circulaire economie) en nadenken bij de aankoop. Mooie idealen, maar hoe komen we daar? “Hoe bereik je een circulaire economie – stap je af van de lineaire economie waarin verspilling wordt bestendigd – en kun je bedrijven en personen daarin betrekken?”, merkt een studente op.
“We moeten herbruikbare industrie aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld in de plastic-sector. Anderzijds moet je consumenten leren dat je niet alle kleuren in je plastic shampoo-fles moet hebben. Het is ook cool om een duurzaam product te kopen, en dat wordt ook nog goedkoper. Er zal alleen maar meer support komen, maar dan moet de Europese Unie wel met duidelijke regelgeving komen”, stelt Timmermans. “Dat vragen bedrijven van ons”.
Kort douchen tegen Poetin
“We moeten de manier waarop we naar dingen kijken veranderen. Jullie moeten beseffen dat je geen auto gaat kopen later, maar dat je bij een bedrijf komt dat je gaat voorzien in transport, je voorziet in vervoer op de manier waarop jij het nodig hebt. Door de denkkaders te verruimen, kan er innovatie plaatsvinden in vervoers- of telecomindustrie. Het is dus belangrijk om in andere termen na te denken.”
We moeten volgens Timmermans niet alleen ver vooruitkijken in de tijd, maar ook nu handelen. Zuinig zijn met onze energieconsumptie, zeker in het licht van de oorlog in Oekraïne: “Een timer zetten in de douche bijvoorbeeld, dat doet Poetin uiteindelijk pijn, echt waar!”
Oekraïense splijtzwam
Goed en wel, maar wat met de Europese vuist? Zijn alle lidstaten bijvoorbeeld bereid om de import van Russische grondstoffen te stoppen? Die vraag volgt op een kort betoog van een Oekraïense jongeman.
“Niet alle lidstaten zijn klaar voor een totale stop, dat klopt. Sommigen zeggen zelfs dat ze roebels willen betalen voor energie uit Rusland. Als Europa moeten we zeggen: je bent met of tegen ons. Er is geen grijze zone meer. Die beslissing moet snel vallen, bijvoorbeeld bij de nieuwe ronde sancties binnenkort”, is het antwoord van Eurocommissaris Timmermans.
Staan jongeren er alleen voor?
Die vraag komt onder meer van Maria Terresa Parreira, een klimaatactiviste uit Portugal. “Ik heb er geen moeite mee om verantwoordelijkheden bij burgers te leggen”, stelt Timmermans. “Sommigen noemen hen consumenten, ik noem hen burgers. We vragen aan burgers om te recyclen, we vragen als burger aan bedrijven om duurzaam te werk te gaan. Allemaal de schouders eronder. Het kan niet anders.”